11/07/2024 Ο καιρός του τριημέρου Παρασκευή – Σαββατοκύριακου

Ήλιος, ζέστη και λίγες συννεφιές το κύριο χαρακτηριστικό του τριημέρου.

Η στασιμότητα του χαμηλού στην νοτιοανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Ευρώπη ως και την περιοχή των Βαλκανίων , θα φέρει σε εμάς θερμές αέριες μάζες λίγο πιο υποφερτές στα Ανατολικά λόγω και των βορείων ανέμων που θα πνέουν σε αυτό το γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας μας, δηλαδή στα νησιά του Αιγαίου και τα ανατολικά ηπειρωτικά.

Σταθερή η θερμοκρασία γύρω από τους 39-40 βαθμούς,οι υψηλότερες σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Μακεδονίας.Στην υπόλοιπη χώρα λίγο πιο υποφερτές οι θερμοκρασίες γύρω στους 37 -39 ( περιοχές ευπαθείς στην ζέστη ή βρίσκονται μακριά από θάλασσα και περικλείονται από ορεινούς όγκους ή ακόμα και λόγω ανέμων που δρουν ως καταβάτες, θα δουν την θερμοκρασία ίσως και γύρω από τους 40.

Την Κυριακή φαίνεται πως η θερμοκρασία θα “τσιμπήσει ένα βαθμό κατά μέσο όρο παντού.

**Λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας κυρίως σε ορεινές περιοχές, δεν φαίνεται να έχουν τίποτα ουσιαστικό πέρα από την παρουσία τους.

Θεσσαλονίκη καλός καιρός και τις τρεις ημέρες με την θερμοκρασία στους 35-37, την Κυριακή πιθανόν 38.

Αθήνα επίσης ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες.Στους 34-36 Παρασκευή – Σάββατο, στους 36-37 βαθμούς την Κυριακή.Περιοχές ανατολικά στον νομό και παράκτιες θα έχουν θερμοκρασίες τρεις με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερες.Πιθανόν τοπικά και λόγω υψηλού φορτίου που δημιουργείται και από τις λεγόμενες θερμονησίδες, ίσως να παρατηρηθούν και θερμοκρασίες πάνω από τους 38-39.

Άνεμοι μέτριοι στο Ιόνιο βόρειοι, ενώ στο Αιγαίο 5-6 στα νοτιοανατολικά πιθανόν και 7 μποφόρ.

Στους χάρτες που παρατίθενται, παρατηρούμε την θερμική ανωμαλία στα 850hpa που είναι 8 και σε κάποιες περιοχές και 12 βαθμούς υψηλότερες από τον μέσο όρο για την εποχή που διανύουμε και βάση δεδομένων από τα έτη 1979/2010.

Ο δεύτερος χάρτης είναι η αποτύπωση των αναμενόμενων θερμοκρασιών επί του εδάφους για την ημέρα της Παρασκευής.

Total Page Visits: 334 - Today Page Visits: 1
Εαν σου άρεσε μοιράσου το!