Από την προχωρημένη Άνοιξη στον βαθύ χειμώνα ξανά; Προσέγγιση μεσοπρόθεσμης τάσης 1ου δεκαπενθημέρου Φεβρουαρίου.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον Θα παρουσιάσει ο καιρός στην Ευρώπη και την χώρα μας το επόμενο δεκαήμερο με δεκαπενθήμερο,όχι τόσο ίσως για την χώρα μας σε ότι αφορά την εκδήλωση βρόχων, καταιγίδων ή χιονοπτώσεων αλλά για την ίδια την κίνηση που θα συμβεί στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία.
Μετά τις βροχές στις 31/1 έως περίπου τις 2/2, τα περισσότερα χαμηλά για την περιοχή μας θα έρχονται από την Ιταλία και την δυτική Μεσόγειο, που ωστόσο δεν θα καταφέρνουν να δίνουν κάτι σημαντικό πλην των δυτικών, βορείων και ανατολικών περιοχών, αφήνοντας στην ουσία τα ηπειρωτικά ανατολικά της Πίνδου χωρίς ουσιαστικές βροχές ενώ για χιόνια πρέπει να τα δούμε σε πολύ ορεινές περιοχές στην κεντρική βόρεια χώρα.
Στρέφοντας το βλέμμα μας βορειότερα στην Ευρώπη και τον Ατλαντικό στο διάστημα του πρώτου πενθημέρου και στις αρχές του δευτέρου,ισχυρά χαμηλά θα προσεγγίζουν την δυτική βορειοδυτική Ευρώπη.
Αυτό στην ουσία θα πιέσει στα άκρα του τον Αζορικό αντικυκλώνα σε πολύ χαμηλά γεωγραφικά πλάτη που προσπαθώντας να ανασυνταχθεί θα πιέσει θερμές αέριες μάζες από την Αφρική σε συνδυασμό με τα χαμηλά στην Ιταλία και δυτική Μεσόγειο,που θα κινηθούν βόρεια βορειοανατολικά επηρεάζοντας την
Νοτιοανατολική Ευρώπη και ανεβάζοντας τον υδράργυρο.
Το ίδιο διάστημα φαίνεται να κυριαρχεί εκτός του υποτροπικού αεροχειμάρρου,υψηλός εμποδισμός σε Γροιλανδία που μάλιστα δείχνει να παίρνει τις μέγιστες τιμές του,έναν υψηλό εμποδισμό στην Ισλανδία και τις υψηλές πιέσεις στην Ρωσία.
Στο δεύτερο πενθήμερο φαίνεται σταδιακά να συμβαίνει μια αλλαγή στον Ατλαντικό οι υψηλές πιέσεις στην Γροιλανδία και Ισλανδία να έχουν έναν συνδυασμό με την προσπάθεια του Αζορικού να κερδίσει έδαφος ορθώνοντας ένα τείχος.
Στην ουσία αυτή η κίνηση, στην χώρα μας δεν πρόκειται να αλλάξει τις καιρικές συνθήκες,ωστόσο Θα είναι τέτοιες οι συνθήκες στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη να ισχυροποιούνται μεγάλες δεξαμενές ψύχους σε Σκανδιναβία και Γροιλανδία πραγματικά εντυπωσιακές,φέρνοντας στο μάξιμουμ τις θερμές σε εμάς.
Μέσα στο τρίτο πενθήμερο γρήγορα φαίνεται πως αυτό το τείχος εντός εισαγωγικών που αναφέραμαι πιο πάνω να καταρρέει στο ψηλό του σημείο,απελευθερώνοντας το ήδη συσσωρευμένο ψύχος δυτικά νοτιοδυτικά όπου θα συνδυαστεί με το ψύχος στην Σκανδιναβία και θα αρχίσουν να έχουν νοτιότερη πορεία.
Γράφοντας δυτική νοτιοδυτική Ευρώπη εννοούμε κυρίως έως κεντρική και νοτιοδυτική Ευρώπη που ισχυροποιημένο με τις ψυχρές αέριες μάζες στην κεντρική Ευρώπη φαίνεται γύρω από τις 12 με 15 του μήνα κατά προσέγγιση να κινηθεί πρός την Βαλκανική και πιθανόν την περιοχή μας,παραμένουν ωστόσο κάποια στοιχεία ακόμα αδιευκρίνιστα για το πόσο θα μας επηρεάσει.
Άν τελικά καταφέρει να μπεί στην χώρα μας ίσως να έχουμε να μιλήσουμε αργότερα για άγνωστες καιρικές συνθήκες για την χώρα μας με ότι αυτό συνεπάγεται και σε συνδυασμό με υετό που και αυτό ώς στοιχείο θα το δούμε αργότερα.
Εδώ να πούμε πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα οι ψυχρές αέριες μάζες να υποβοηθηθούν και από τις ψυχρές της περιοχής της Ρωσίας,δεν αποκλείεται στο ίδιο διάστημα μια μικρή μετατόπιση του αντικυκλώνα εκεί, να μεταφέρει ψυχρότερες μάζες πρός ανατολική Ευρώπη.
Στην τελευταία περίπτωση πιθανόν να μιλήσουμε για εκρηκτική κατάσταση σχεδόν πανευρωπαϊκή.
Όλα τα παραπάνω είναι ενδείξεις που λίγο η πολύ δείχνουν τα μοντέλα για ψυχρή εισβολή στην Ευρώπη ,άλλοτε βάζοντας στο παιχνίδι και την χώρα μας και άλλοτε όχι!!!
Πολύ δυνατές καταστάσεις λοιπόν στον τομέα της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας,και πολύ δύσκολη η αποκωδικοποίηση της.
Το κείμενο είναι μια προσπάθεια να δούμε λίγο πιο μπροστά από τις καιρικές εξελίξεις και δεν είναι πρόβλεψη /πρόγνωση.
Παρακολουθούμε διαρκώς την καιρική δραστηριότητα και όποτε χρειαστεί θα επέμβουμε με νεότερο άρθρο,είτε επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω είτε όχι.

Γιάννης Πασπαλιάρης(Johnys Paspalje).

Total Page Visits: 2870 - Today Page Visits: 2
Spread the love