Νεότερη μεσοπρόθεσμη εκτίμηση καιρού. Τυπικός καιρός με Άνοιξη και λίγο από Χειμώνα.

Είναι πλέον εμφανής η μεγάλη μάχη στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, της άνοιξης να θέλει να επιβληθεί στον χειμώνα κυρίως στις μεσογειακές χώρες.
Μια μίνι επίσκεψη το επόμενο σαββατοκύριακο θα έχει κυρίως η βόρεια και κεντρική Ελλάδα, με λίγες βροχές και λίγα χιόνια κυρίως τα ορεινά ίσως εκεί στην δυτική Μακεδονία και λίγο χαμηλότερα.
Ένα αρκετά βαθύ χαμηλό, φαίνεται να σχηματίζεται στην Σκανδιναβία, που κινούμενο ανατολικά, θα δημιουργήσει αυλώνα καθόδου ψυχρότερων αερίων μαζών σε κεντρική ανατολική Ευρώπη και πρόσκαιρα φαίνεται εκ νέου να επηρεάζει την βόρεια Ελλάδα και στην συνέχεια την ανατολική, δίνοντας μια κακοκαιρία σύντομη με αρκετές βροχές και χιόνια στα ορεινά μας,πιθανόν σε κεντρική βόρεια Ελλάδα πρόσκαιρα και λίγο χαμηλότερα.
Για την συνέχεια, η κίνηση ενός χαμηλού από την Αφρική που θα κινηθεί ελαφρώς βορειότερα κινούμενο ανατολικά κατά μήκος των ακτών της βόρειας Αφρικής, θα στείλει σε εμάς καλύτερο καιρό και θερμές αέριες μάζες, όχι κάτι το ακραίο.
Να σημειώσουμε εδώ πώς ένα ευρύ αντικυκλωνικό πεδίο φαίνεται να δημιουργείται, από τον Ατλαντικό και ανατολικότερα εισχωρόντας στην Ευρώπη και θα την χωρίσει σε ένα τομέα που θα έχει πιο ήπιο καιρό (Μεσόγειο ) και έναν άλλο, που δεν θα λείπουν συχνότερες διαταραχές χειμερινού τύπου.
Αιτία ψυχρές αέριες μάζες απο την Γροιλανδία που συνοδευόμενα από ισχυρά χαμηλά θα δημιουργούν ένα δυνατό μοτίβο ζωνικής κυκλοφορίας κυρίως για τις μεσογειακές χώρες μέχρι τουλάχιστον από τις 12 του μηνός έως και 15.
Διακοπή σε αυτή την ήπια ανοιξιάτικη διάταξη, φαίνεται να μπαίνει στις 16 με 17 του μηνός, όπου μια ψυχρή λίμνη,δείχνει να μας φέρνει αρκετά δροσερότερες συνθήκες από το προηγηθέν διάστημα.
Και αιτία θα είναι η ύπαρξη αντικυκλώνα στην δυτική Μεσόγειο και την Ιβηρική που θα παίξει ρόλο στο να έχουμε μία πιο ισχυρή επίδραση από βόρεια βορειοδυτικά, αφού θα μπει φραγή στην ζωνική κυκλοφορία, με ενδεχόμενη νέα μικρή επίσκεψη πιο ψυχρών μαζών γύρω στις 21 του μηνός με αρκετές πάλι βροχές και χιόνια σε ορεινά κυρίως τμήματα.
Αυτή είναι μια εκτίμηση /προσέγγιση τάσης καιρού και δεν αποτελεί πρόγνωση.
Τα στοιχεία δύναται να αλλάξουν ραγδαία πόσο μάλλον όσο βαδίζουμε προς την ημερολογιακή άνοιξη.

Γιάννης Πασπαλιάρης(Johnys Paspalje).

Total Page Visits: 1908 - Today Page Visits: 2
Spread the love