Μεγάλο το καιρικό ενδιαφέρον στο εξής για την χώρα μας. Σε προηγούμενη ανάρτηση μας είχαμε δώσει με σαφή τρόπο πως μια αλλαγή κυκλοφορίας επίκειται στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, πράγμα που τα τωρινά δεδομένα αρχίζουν και επιβεβαιώνουν.
Μία αποτύπωση τάσης που ήταν και βαίνει επιτυχημένη.
Για το επόμενο διάστημα μέχρι τις 8-9/1/2021 δεν φαίνεται να μας επηρεάζουν σημαντικά συστήματα μεγάλου ενδιαφέροντος πέρα των δυτικών βορειοδυτικών και βορείων περιοχών της χώρας με βροχές κατά διαστήματα και χιόνια κυρίως στα ορεινά, δεδομένης ότι θα εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στον θερμό τομέα της Ευρώπης και επηρεαζόμενοι σταθερά από τον υποτροπικό αεροχείμαρρο.
Έναν υποτροπικό που περί τις 9-10-11/1/2021 φαίνεται να κορυφώνεται με εκτόξευση του υδραργύρου σε νότια και ανατολική Ελλάδα στα ύψη προσεγγίζοντας τους 25-27 βαθμούς πιθανόν σε Κρήτη και Δωδεκάνησα λίγο υψηλότερα λόγω νοτίων ανέμων που δρουν ως καταβάτες!
Όμως γρήγορα από τις 11-/1/2021 και έπειτα η διαφαινόμενη αλλαγή κυκλοφορίας που θα λάβει χώρα σε βόρεια ανατολική και κεντρική Ευρώπη, δείχνει να εισχωρεί νοτιότερα στην βαλκανική χερσόνησο και να απλώνεται και στην χώρα μας, θυμίζοντας μας πως βρισκόμαστε στον χειμώνα, έναν χειμώνα που έως τώρα η αλήθεια είναι ότι ήταν απών στην χώρα μας, παρά τις όποιες βροχές δεχτήκαμε το προηγούμενο διάστημα.
Έτσι λοιπόν το πιθανότερο σενάριο εκείνες τις ημέρες είναι η δημιουργία δύο αβαθών χαμηλών στην κεντρική μεσόγειο, τα οποία θα κινηθούν προς την χώρα μας. Το ένα πιθανόν θα κινηθεί νοτίως προς Κύπρο.
Το άλλο θα κινηθεί από το Ιόνιο προς βόρειο Αιγαίο σχετικά γρήγορα και θα εγκατασταθεί στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας όπου θα επιβραδύνει και θα οργανωθεί καλύτερα βαθαίνοντας.
Αυτή η κίνηση συνδιαστικά με την φραγή στην κεντρική Ευρώπη από μικρό εμποδισμό αντικυκλώνα και τον Αζορικό που θα έχει ήδη πάρει θέση στο ύψος της Αγγλίας, θα δημιουργήσει διάδρομο για την κάθοδο πολύ ψυχρών αερίων μαζών στην περιοχή μας.
Το μετά εάν δηλαδή αυτά τα συστήματα συνοδεύονται από υετό μένει να το δούμε στην εξέλιξη, ωστόσο,με λίγα λόγια στο θετικό σενάριο είναι να έχουμε κακοκαιρία εκείνο το διάστημα με βροχές και πολλά χιόνια σε ορεινά ημιορεινά που ίσως βόρεια Ελλάδα και Θράκη απασχολούν και χαμηλότερα υψόμετρα, ενώ δέν αποκλείεται να επηρεάσει και περιοχές της κεντρικής χώρας.
Κάποιοι μπορεί να αναφερθούν σε πανελλαδικό χιονιά,κάτι τέτοιο δεν έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες σε αυτή την φάση, δεν μπορω όμως και να αποκλείσω διότι ο καιρός σαν χαοτικό φαινόμενο μπορεί και κάνει εκπλήξεις που ουδείς περιμένει…
Για παράδειγμα το ενδεχόμενο μίας κυκλογέννεσης στο νότιο Αιγαίο που μπορεί να οδηγήσει σε προσήνεμο χιονιά!
Το επόμενο διάστημα ο καιρός αναμένεται περίπου στο ίδιο μοτίβο με μικρή αυξομείωση στην θερμοκρασία που θα είναι σε χαμηλά επίπεδα και με σποραδικά φαινόμενα κατά περιόδους βροχής ή χιονιού για τα ορεινά,ημιορεινά.
Τα προηγούμενα σενάρια είναι η πιο θετική εξέλιξη, διότι υπάρχει σενάριο με επιλεκτικά φαινόμενα και μόνο κρύο, ωστόσο (εδώ εκφράζω άποψη μου) δεν καλοκοιτάζω ως προς τις πιθανότητες του, αλλά του δίνω μικρό ποσοστό επαλήθευσης
Κάτι πάει να συμβεί όμως στις αρχές περίπου του τρίτου δεκαημέρου,όπου μια νέα ισχυρή άνοδος του Αζορικού αντικυκλώνα φαίνεται να λαβαίνει χώρα μετά από μία πρόσκαιρη υποχώρηση του, και μια τεράστια δεξαμενή ψύχους αρκτικής προέλευσης πιθανόν να ξεχυθεί σε όλη την γηραιά Ήπειρο, όμως αυτό είναι μακρινό σενάριο για να δώσουμε λεπτομέρειες.
Αυτή είναι μια μικρή εκτίμηση τάσης καιρού για τις επόμενες ημέρες και όχι πρόγνωση/πρόβλεψη.
Όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και μόνο πρόβλεψη δύο τριών ημερών μπορεί να δωθεί με κάποια ασφάλεια.
Ας προετοιμαζόμαστε λοιπόν η συνέχεια του… χειμώνα είναι πολύ ενδιαφέρουσα!
Γιάννης Πασπαλιάρης(Johnys Paspalje).