Εκτίμηση τάσης καιρού 1-15/3/21.

Εκτίμηση τάσης καιρού για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Δεν έχουν αλλάξει σημαντικά τα στοιχεία μάς για τον καιρό που θα επικρατήσει στην περιοχή μας και σύμφωνα πάντα με το τελευταίο άρθρο για την εξέλιξη μέχρι και το τέλος του Φεβρουαρίου.
Έτσι λοιπόν δεν αναμένονται διαταραχές δυνητικά τέτοιες ώστε να δημιουργήσουν άσχημο καιρό, αντ’αυτού, φαίνεται να έχουμε ήπιες συνθήκες, με κρύο το πρωί και το βράδυ, καθότι θα βρισκόμαστε στην ισχυρή επιρροή αντικυκλώνα στην κεντρική Ευρώπη και αυτόν της βορειοανατολικής στην περιοχή της Ρωσίας.
Ο αντικυκλώνας των Αζορών,δύναται να κινηθεί λίγο βορειότερα της θέσης του, όμως τα πολυ ισχυρά χαμηλά στον Ατλαντικό ωκεανό, θα βάλουν δύσκολα στην επέκταση του,και έτσι αυτός θα υποχωρήσει ελαφρώς.
Στην δυτική βορειοδυτική Ευρώπη και περίπου μέχρι το ύψος της Σκανδιναβίας,την ίδια περίοδο θερμότερες αέριες μάζες θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Στις 27 με 28 του Φεβρουαρίου ωστόσο, διαβάζοντας την κυκλοφορία, ο αντικυκλώνας της κεντρικής Ευρώπης φαίνεται να λαμβάνει μια πιο βορειοδυτική θέση μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Σκανδιναβίας,έτσι λοιπόν, μέσα στο πρώτο πενθήμερο του Μαρτίου και περίπου στις 2 με 4 του μηνός, όλη αυτή η καιρική αδράνεια, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πώς θα λάβει τέλος.
Ψυχρότερες αέριες μάζες, θα βρούν την δίοδο να κατέβουν στην περιοχή μας,παρουσία ψυχρής λίμνης.
Έτσι φαίνεται πως μια light ψυχρή εισβολή θα λάβει χώρα, όχι όμως ιδιαίτερα μεγάλης δυναμικής, αφήνοντας χιόνια σε ορεινά κ ημιορεινά, που υπάρχει το ενδεχόμενο σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου κυρίως να έχουν την τάση για λίγο πιο χαμηλότερα υψόμετρα,κάτι βέβαια που θα δούμε και πιο κοντά.
Μετά από αυτό το επεισόδιο η κυκλοφορία φαίνεται να μπαίνει ξανά σε ζωνική,δηλαδή από Ατλαντικό προς τα ανατολικά στην Μεσόγειο.
Υπάρχουν όμως μικρές ενδείξεις πώς θα είναι μικρής διαρκείας χωρίς να παίξει ρόλο σε ισχυρά σκαμπανεβάσματα στην θερμοκρασία, γιατί κάπου κοντά στις 8 με 12 φαίνεται πώς η ζωνική κυκλοφορία θα διακοπεί εκ νέου,με τη προσπάθεια του Αζορικού αντικυκλώνα να ανέβει από την θέση του, ενώ ο αντικυκλώνας στα νοτιοδυτικά της Σκανδιναβίας φαίνεται να παραμένει εκεί μέρες.
Δεν αποκλείεται σε εκείνο το διάστημα να δούμε κάτι στο καιρικό στερέωμα που θα αφορά την περιοχή των Βαλκανίων και πιθανόν την περιοχή μάς, ωστόσο είναι πολύ μακρινό σενάριο.
Το παρών άρθρο αποτελεί αποτύπωση τάσης καιρού και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρόβλεψη /πρόγνωση.
Παρακολουθούνται συνεχώς νέα δεδομένα,έτσι λοιπόν θα επανέλθουμε με νεότερη ανανέωση άρθρου σύντομα.

Γιάννης Πασπαλιάρης(Johnys Paspalje).

Total Page Visits: 2839 - Today Page Visits: 1
Εαν σου άρεσε μοιράσου το!