Εκτίμηση τάσης καιρού για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Χειμώνας με εκπλήξεις και ψύχος στην Ευρώπη και την χώρα μας;

Ένα ιδιαίτερο μοτίβο από ισχυρά μπλοκ (αντικυκλώνες) θα συνθέσουν το σκηνικό στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας το επόμενο διάστημα.
Ισχυρός αντικυκλώνας περί τα 1040mb θα εγκατασταθεί στην περιοχή της Ρωσίας με τα άκρα του να κινούνται μέχρι σχεδόν την Μαύρη θάλασσα, ενώ γρήγορα υψηλές πιέσεις (αντικυκλώνας) θα σχηματιστούν και θα εγκατασταθούν προς την περιοχή της Σκανδιναβίας.
Αυτό θα έχει σταδιακά μια ροή από τα νότια κράσπεδα του αντικυκλώνα μια ανατολική ροή ψυχρότερων αερίων μαζών προς την Ευρώπη (κάτι που είχα αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση), δίνοντας πιο χειμερινό καιρό στην Βόρεια Ευρώπη, παραταύτα φτωχή σε φαινόμενα λόγω του ότι αυτή η μεταφορά θα είναι ξηρή.
Αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες και η ταυτόχρονη παρουσία ισχυρής χαμηλής πίεσης στην νοτιοδυτική Ευρώπη (Ιβιρική) σε εμάς θα δίνει mild weather (πιο μαλακό καιρό, παρά ταύτα οι βροχές δεν θα λείψουν καθώς και κάποια χιόνια στα ορεινά, βρισκόμενοι ταυτόχρονα και κάτω από την επιρροή του αντικυκλώνα στην Ρωσία που θα δημιουργεί ένα βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο,σε μια κατάσταση μικτή θα έλεγα (χαμηλά που θα μας επηρεάζουν με τον θερμό τους τομέα και το πλείστον διαχωρισμό, δηλαδή η μισή χώρα να έχει βόρειο ρεύμα και η υπόλοιπη νότιο εναλλασσόμενο).

Γρήγορα ωστόσο φαίνεται εκεί γύρω στα τέλη του ά δεκαημέρου να έρχεται μια πρώτη αλλαγή.
Μετατόπιση ελαφρά ανατολικά του αντικυκλώνα στην Ρωσία, ενώ ο Σκανδιναβικός θα παραμένει ισχυρός, και είσοδο νέου παίκτη στο παιχνίδι,η εμφάνιση και ισχυροποίηση ενός μπλοκ στην περιοχή της Γροιλανδίας.
Η θέση όλων των ανωτέρω συστημάτων, θα έχει αποτέλεσμα να πιέσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην στάθμη των 500mb στην περιοχή βόρεια της Σκανδιναβίας και να τις ισχυροποιεί.
Έτσι ροή εκ νέου από ανατολή προς δύση στην Ευρώπη, με πιο χειμερινό μοτίβο που φαίνεται να επηρεάζει από την Αυστροουγγαρία και Βόρεια συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς θα έχει υψηλότερη υγρασία από την Βόρεια θάλασσα και την Βαλτική.

Έτσι θα πάμε μέχρι και το τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Δεκέμβρη, όμως…
Σύμφωνα με την δική μας εκτίμηση πάντα βάση χαρτών από καιρικά μοντέλα (εκεί γύρω τέλη δεκαπενθημέρου), φαίνεται πως θα υπάρξει τελικά μια διάρρηξη του Σκανδιναβικού αντικυκλώνα, δίνοντας τη σκυτάλη σε πιο μεσημβρινή κυκλοφορία από την Αρκτική προς την Ευρώπη.
Εάν αυτό συμβεί κάτι που του δίνουμε αρκετές πιθανότητες, θα οδηγήσει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης στο ψυγείο αν μας επιτρέπετε ο όρος.

Η ανάρτηση είναι μια μικτή συζήτηση τάσης από τα μοντέλα και ότι τώρα δίνουν και μια δική μας καθαρά οπτική γωνία της όλης εξέλιξης της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.

Το αν επηρεάσει την χώρα μας ή όχι θα το δούμε στο επόμενο διάστημα.

Γιάννης Πασπαλιάρης(Johnys Paspalje).

Total Page Visits: 3262 - Today Page Visits: 1
Εαν σου άρεσε μοιράσου το!