Ισχυρή πολική εισβολή στην χώρα;Νεότερα δεδομένα!

Βλέποντας τα μεγαλύτερα μοντέλα GFS,ECMWF,CMC, και θέλοντας να κάνουμε έναν πολύ γρήγορο σχολιασμό,πρέπει να πούμε τα εξής από 11 και αργότερα του Φεβρουαρίου είναι δεδομένη η παρουσία μιας πολύ ψυχρής αέριας μάζας με τεράστια δυναμική στην στάθμη των 850hpa και αυξομειούμενη στην στάθμη των 500hpa.
Αργά αλλά σταθερά τα μοντέλα τείνουν να συμφωνήσουν σε αυτό, πράγμα που σημαίνει ισχυρή κάθοδος ψύχους στην χώρα που σε συνδυασμό με πιθανό δυναμικό αίτιο, χιονοπτώσεις(πιθανών ισχυρές) να σημειωθούν έως και παράκτιες περιοχές.
Από την άλλη πλευρά όμως κάτι που τα μοντέλα δυσκολεύονται να αποκρυπτογραφήσουν είναι το πόσο ψηλά μπορεί να ανέβει ο Αζορικός αντικυκλώνας,ώστε να δημιουργήσει φραγμό στην δυτική ροή του jetstream.
Παρατηρείται κ στα τρία μοντέλα πως στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού μετά κ την κατάβαση εκεί σημαντικού ψύχους ή γέννηση πολύ ισχυρών βαρομετρικών συστημάτων όπου ανάλογα την κίνηση τους θα διαμορφώσουν και την τελική έκβαση της πιθανής ψυχρής εισβολής.
Όλα είναι σε μια οριακή πραγματικά κατάσταση.Τα έως τώρα προγνωστικά δεδομένα συγκλίνουν στην δημιουργία πολικού αυλώνα ο οποίος και έχει την τάση είτε να κινηθεί προς την Κεντρική Ευρώπη, είτε Νότια προς την Βαλκανική και την χώρα μας.
Το παρών είναι μια γρήγορη αποτίμηση των μοντέλων και δεν αποτελεί πρόβλεψη πρόγνωση.
Η διερεύνηση και αποτίμηση της κυκλοφορίας αυτής της ατμόσφαιρας θα συνεχιστεί και οποιαδήποτε στιγμή θα επανέλθουμε με νεότερα.

Γιάννης Πασπαλιάρης(Johnys Paspalje)

Περικλής Χατζημιχάλης(peris)

Total Page Visits: 5777 - Today Page Visits: 5
Spread the love