Μετά την ‘Μήδεια’ τι?… Πρώτη προσέγγιση μεσοπρόθεσμης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.

Μια περίοδος καλοκαιρίας απουσία σημαντικών διαταραχών και βροχοπτώσεων για το σύνολο της χώρας αναμένεται το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον έως και τις 28 Φεβρουαρίου.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό το μοτίβο, θα παίξουν οι χαμηλές πιέσεις που θα ξεχυθούν στις ανατολικές ΗΠΑ από τον ανατολικό Καναδικό λοβό.
Ισχυρά χαμηλά από τις ακτές των ΗΠΑ θα έχουν κίνηση στον Ατλαντικό ωκεανό, σπρώχνοντας στην ουσία νοτιότερα,τον Αζορικό αντικυκλώνα.
Ταυτόχρονα πλησιάζοντας πιο κοντά στην Γηραιά Ήπειρο, τα χαμηλά αυτά, θα ωθήσουν θερμές αέριες μάζες πρός δυτική κεντρική Ευρώπη που θα βυθίζονται, δυτικά στην την χώρα μας κατά διαστήματα,ανεβάζοντας τον υδράργυρο.
Το πόσο σημαντικά θα το παρακολουθούμε.
Το ίδιο διάστημα ένα πεδίο υψηλών πιέσεων θα κυριαρχήσει σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, εκτός από τα πολύ ανατολικά βορειοανατολικά όπου ο χειμώνας Θα παραμείνει όπως και οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.
Τώρα πάμε λίγο παραπέρα,για να δούμε, πως περίπου στις 28 του μήνα, μια σταδιακή επικράτηση του Αζορικού αντικυκλώνα αναμένεται να επικρατήσει στον Ατλαντικό αποκόπτοντας,την ζωτική ροή πρός τις ευρωπαϊκές ακτές καθώς έχει την διάθεση να υψωθεί σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη.
Έτσι από εκείνη την περίοδο περίπου και μέσα στο πρώτο πενθήμερο του Μαρτίου, διαφαίνεται το ήδη υπάρχων ψύχος βόρεια και βορειοανατολικά της Ευρώπης να έχει την διάθεση να κινηθεί δυτικά και νότια,ενώ συγχρόνως και το μοτίβο της στρατοσφαιρικής ανωμαλίας, δείχνει σταδιακά να κινείται από την Αμερικανική Ήπειρο πρός την Ευρωπαϊκή.
Πιθανόν θα επηρεαστεί και η βαλκανικη χερσόνησος, είναι αυτό δυνατό;
Θα το διερευνήσουμε περαιτέρω και θα επανέλθουμε με νεότερο άρθρο!

Γιάννης Πασπαλιάρης(Johnys Paspalje)

Total Page Visits: 3607 - Today Page Visits: 1
Spread the love