Νεότερα για την επικείμενη ψυχρή εισβολή στην χώρα.Τα δύο επικρατέστερα σενάρια.


Είναι πλέον ορατή η αλλαγή στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και βαδίζουμε σταθερά σε ένα κρίσιμο διάστημα όπου ο χειμώνας φαίνεται να κάνει αισθητή την παρουσία του στην χώρα μας.
Σε αυτό συμφωνούν τα περισσότερα καιρικά μοντέλα και δή τα δύο κυριότερα, Ευρωπαϊκό και Αμερικάνικο,όπου μας δείχνουν κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την ανατολική,κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη συμπεριλαμβανομένου και της χώρας μας.
Όμως δεν συμφωνούν απόλυτα σε όλα. Όπως το πόσο βόρεια θα έρθει υψηλός εμποδισμός στην κεντρική Ευρώπη και ποιά τροχιά θα ακολουθήσουν τα συστήματα το διάστημα από 14-20/1, που όμως είναι σημαντικός παρανομαστής για να μπορούμε να βγάλουμε σαφή συμπέρασμα στο που θα σημειωθεί υετός, τι είδους υετός θα είναι ( βροχή ή χιόνι), ακόμα και ως πρός την διάρκεια της κακοκαιρίας που θα λάβει χώρα!
Το Αμερικάνικο είναι το πλέον ελπιδοφόρο για σοβαρή κακοκαιρία λοιπόν, στο σύνολο της χώρας με βροχές αρχικά και χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά που σταδιακά θα πέφτουν και σε ημιορεινές περιοχές ακόμα και πεδινές περιοχές της βόρειας κεντρικής χώρας. Και στα ορεινά ημιορεινά της νότιας.
Το μοντέλο μάλιστα δείχνει σταδιακά πως το κέντρο των φαινομένων θα αρχίσει να μετατοπίζεται νοτιότερα επηρεάζοντας σοβαρά και την νότια Ελλάδα πιθανόν στα βορειότερα και κεντρικά τμήματα της σε χαμηλά υψόμετρα.
Ενω δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για εξέλιξη σε μια κακοκαιρία προσηνέμων πρός την λήξη της κακοκαιρίας που ομολογουμένως της δίνει ιδιαίτερη διάρκεια!
Στον αντίποδα το Ευρωπαϊκό μοντέλο, αρχικά δείχνει τον εμποδισμό στην κεντρική Ευρώπη βορειότερα από το Αμερικάνικο,αφήνοντας χώρο στα χαμηλά από τα δυτικά μας να κινούνται στο ύψος της βόρειας Ελλάδας κινούμενα ανατολικά δίνοντας πιό επιλεκτικά φαινόμενα αρχικά στην βόρεια χώρα βροχής ή χιονιού.

Ενω στην εξέλιξη ο εμποδισμός κατεβαίνει πολύ νοτιότερα αφήνοντας την βόρεια Ελλάδα χωρίς φαινόμενα ενω κακοκαιρία δίνει σε κεντροανατολική και νότια Ελλάδα με χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αζορικός αντικυκλώνας φαίνεται να λαμβάνει αρκετά καλή θέση για εμάς σε δυτική Ευρώπη έως περίπου το ύψος της Αγγλίας, δίνοντας μας μία τεράστια ευκαιρία για σημαντική κακοκαιρία.
Σημαντικά τα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων, για να έχουμε μια πιό σαφή εικόνα και να μιλήσουμε με ασφάλεια για την όποια εξέλιξη και πιό μοντέλο θα επικρατήσει. Ο χειμώνας έρχεται και θα γίνει αισθητός μετά από πολύ καιρό, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Το κείμενο δεν αποτελεί πρόγνωση/πρόβλεψη, είναι η αποτύπωση τάσης καιρού για το επόμενο διάστημα έως και την αναμενόμενη έλευση του χειμώνα στην περιοχή μας.
Η παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα συνεχιστεί.
Έτσι νεότερα δεδομένα θα αναλυθούν και θα ανεβούν οποιαδήποτε στιγμή για την δική σας σωστή ενημέρωση!

Γιάννης Πασπαλιάρης(Johnys Paspalje)

Total Page Visits: 2935 - Today Page Visits: 1
Εαν σου άρεσε μοιράσου το!