Ο αργοπορημένος Χειμώνας προ των πυλών; Αποτύπωση μεσοπρόθεσμης τάσης, ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας.

Ένα ιδιαιτέρως θερμό καιρικά διάστημα θα εξελιχθεί στην χώρα μας τις αμέσως επόμενες ημέρες και ειδικότερα το Σαββατοκύριακο 9-10/1/21, το οποίο και είναι απόρροια θερμών αερίων μαζών αιτία εκτεταμένου αντικυκλώνα πάνω από την περιοχή μας. Χαρακτηριστικός ο χάρτης κίνησης αερίων μαζών στην στάθμη των 500mb.

Μια κατάσταση η οποία και θα επιφέρει κυρίως θερμοκρασιακά, πιθανά νέα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για την εποχή που διανύουμε και που αποτυπώνονται στον χάρτη(θερμοκρασιακής ανωμαλίας) στην στάθμη των 850hpa.

Να επισημάνουμε ότι η θερμή αυτή μεταφορά δεν θα γίνει αισθητή σε όλη την επικράτεια με την ίδια ένταση, μιας και επιμέρους στοιχεία όπως η πιθανή συννεφιά,το Νότιο ρεύμα και πιθανώς η ύπαρξη σκόνης στην ατμόσφαιρα θα δρουν αποτρεπτικά και σε συγκεκριμένες περιοχές ώστε ο υδράργυρος να μην ‘σκαρφαλώσει’ αρκετά πάνω των μέσων όρων θερμοκρασίας. Εντούτοις περιοχές στις οποίες το Νότιο ρεύμα δρα ως καταβάτης, περιοχές οι οποίες δεν θα έχουν μερική έστω συννεφιά, όπως και περιοχές απομακρυσμένες από την θάλλασα, ενδεχομένως να σημειώσουν μέγιστες θερμοκρασίες της τάξεως των 24c-25c βαθμών ή και παραπάνω, κυρίως στα Νότια τμήματα της χώρας.

Όσο αφορά την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού και πάντα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία από την Δευτέρα 11/1/21 μέτωπο κακοκαιρίας με αρκετές βροχές θα επιρρεάσει κυρίως τα Δυτικά-Βόρεια τμήματα, ενώ παράλληλα θα ρίξει εντυπωσιακά την θερμοκρασία επαναφέροντάς την στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Η συνέχεια ωστόσο της επόμενης εβδομάδας παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον με αρκετά μοντέλα πρόγνωσης καιρού να συγκλίνουν στην πιθανότητα έλευσης ψυχρής εισβολής προς την περιοχή μας. Δημιουργία μεσημβρινής κυκλοφορίας στην Βόρεια Ευρώπη με παράλληλη ανάπτυξη ισχυρού αντικυκλώνα στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης και Βορείου Ατλαντικού θα δημιουργήσει συσσώρευση ψύχους στα Βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης, όπου σε πρώτο χρόνο και δεδομένης της επιρροής ακόμη του υποτροπικού αεροχειμάρρου στην περιοχή μας θα κατέλθει αρκετά εξασθενημένο, ικανό όμως ώστε να έχουμε τις πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις στα Ορεινά και Ημιορεινά των Κεντρικών και Βορείων περιοχών. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αυτή με τα έως τώρα δεδομένα δείχνει να συνεχίζεται και το επόμενο διάστημα χωρίς ωστόσο από τώρα να μπορεί να ξεκαθαριστεί η ακριβής τροχιά που θα ακολουθήσει το συσσωρευμένο ψύχος και αν υπάρχει η δυναμική να έρθει προς την χώρα μας.

Παρακολουθούμε εκτενώς όλα τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία και θα ακολουθήσει νεότερη update εκτίμηση τις επόμενες ημέρες.

Total Page Visits: 3031 - Today Page Visits: 1
Spread the love