Ο Χειμώνας επελαύνει στην χώρα τις επόμενες ημέρες.

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η επικείμενη ψυχρή εισβολή στην χώρα μας, με σημαντικούς ακόμη παράγοντες να μην έχουν αποσαφηνιστεί από τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού.Εντούτοις θα επιχειρήσουμε με αρκετό ρίσκο να προσεγγίσουμε την όλη κατάσταση που διαμορφώνεται με ότι νεότερο από τα διαθέσιμα στοιχεία.

Καταρχάς να διευκρινήσουμε ότι τις επόμενες ημέρες αρχής γενομένης από την Πέμπτη 14/1/21 η χώρα θα επιρρεαστεί από δύο ξεχωριστές διαταραχές.

Η πρώτη η οποία και θα δώσει αρχικά τις πρώτες χιονοπτώσεις στην Δυτική – Κεντρική Μακεδονία, Βόρειες περιοχές της Ηπείρου καθώς και Θεσσαλίας σε αρκετά χαμηλό υψόμετρο,ενώ κατά την διάρκεια της Πέμπτης χιονοπτώσεις θα δεχθούν και περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης.

Εν συνεχεία από την Παρασκευή (ξημερώματα) η ψυχρή αέρια μάζα θα ενδυναμωθεί περαιτέρω στην στάθμη των 850 και 500 hpa, θα κατέλθει Νοτιότερα και με την παράλληλη δημιουργία-παρουσία αβαθούς χαμηλού στο Κεντρικό Αιγαίο, θα αρχίσει να δίνει εκ νέου χιονοπτώσεις έως και τις πεδινές περιοχές στην Θράκη, σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και κατά της διάρκεια της ημέρας και σε Ορεινές-Ημιορεινές της Ανατολικής Στερεάς, Εύβοιας, Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου. Βροχές θα σημειωθούν στα Νοτιότερα τμήματα της χώρας.

Οσο αφορά την συνέχεια και κατά την διαρκεία του ερχόμενου Σαββατοκύριακου η θερμοκρασία θα υποχωρήσει περισσότερο και στα 850hpa  θα πλησιάσει το -7 και πιθανόν και -8,έτσι και με την δημιουργία πιθανής κυκλογένεσης  στο Αιγαίο ο καιρός θα καταστεί πολύ εκρηκτικός από το ύψος της Θεσσαλίας και Νοτιότερα. Τα χιόνια σε Κεντροανατολική Στερεά και Βόρεια – Κεντρική Πελοπόννησο ενδέχεται να κατέβουν και σε πεδινά τμήματα, ενώ στην περιοχή της Αττικής το ενδεχόμενο να σημειωθεί έστω και παροδική χιονόπτωση έως τα πεδινά τμήματα δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Εκρηκτικό μείγμα σε όλη αυτήν την διεργασία είναι οι ισχυρές συγκλήσεις που δύναται να δημιουργηθούν όπως και οι ζεστές θάλασσες με την υγρή και ζέστη αέρια μάζα που έχει προηγηθεί.

Total Page Visits: 3848 - Today Page Visits: 3
Spread the love