Ψυχρή εισβολή, νεότερα προγνωστικά δεδομένα.

Συνεχίζουν τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία να εμμένουν σε μια ιδιαίτερα ψυχρή καιρική τάση για το επόμενο Σαββατοκύριακο(13-14/2/21), η οποία θα μπορούσε και με τα έως τώρα δεδομένα να χαρακτηριστεί ακραία για την περιοχή μας.Συνοπτικά να πούμε ότι μιλάμε για ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες πολλούς βαθμούς κάτω του μηδενός, ολικό παγετό καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας όπως και για ισχυρές χιονοπτώσεις έως και παράκτιες περιοχές.Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δωθεί ότι συνεχώς τα προγνωστικά στοιχεία βελτιώνονται και μέχρι αυτήν την ώρα κάθε άλλο παρά εξαΰλωση των δεδομένων έχουμε.

Ας δούμε παρακάτω βήμα βήμα την πιθανή καιρική εξέλιξη και πως αυτή τείνει να δημιουργηθεί.

Έχουμε αναφερθεί ήδη σε προηγούμενο αναλυτικό άρθρο μας για την σημαντική συσσώρευση ψύχους στα Βόρειο Βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης από τις αρχές περίπου του μήνα,πράγμα το οποίο αποτυπώνεται στους παρακάτω χάρτες.

Με τα έως τώρα προγνωστικά δεδομένα περίπου στα μέσα προς τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε έντονη μεσημβρινή ατμοσφαιρική κυκλοφορία με την δημιουργία εμποδιστή-αντικυκλώνα ο οποίος και θα λάβει χώρα στην περιοχή της Ιβηρικής και την διακοπή του έως τώρα μονίμου εξ Ατλαντικού Jet Stream(αεροχείμαρρος), με παράλληλη ενίσχυση του πολικού.

Η παραπάνω ατμοσφαιρική διεργασία θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενισχυμένου αυλώνα ο οποίος έχει την τάση να κινηθεί Νοτιότερα προς την περιοχή μας μεταφέροντας πολύ ψυχρές αέριες μάζες.

Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό μιας και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, τον σημαντικό παράγοντα της κλίσης- τροχιάς που θα ακολουθήσει ο αντικυκλώνας(εμποδιστής) ο οποίος και καθορίζει το ποιες περιοχές πρωτίστως θα προσεγγίσουν οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες, όπως και την δυναμική του όλου συστήματος(αυλώνα) ο οποίος και δύναται να δημιουργήσει κυκλογενέσεις σε Ιόνιο ή Αιγαίο.

Σε όλες των περιπτώσεων και δεδομένου του ισχυρού κύματος ψύχους στην στάθμη των 850hpa, όπως και των ιδιαίτερα ενισχυμένων γεωδυναμικών, με τα έως τώρα πάντα στοιχεία, μιλάμε για μια άκρως ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή καιρική εξελίξη ιδιαίτερα μετά το θερμό διάστημα των τελευταίων ημερών. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ασχέτως τελικής έκβασης για προληπτικές εργασίες(γεωργία, κτηνοτροφία κτλ) η δυναμική του όλου συστήματος και ιδιαίτερα των πολικών θερμοκρασιών που θα ακολουθήσουν.

Περικλής Χατζημιχάλης(peris)

Γιάννης Πασπαλιάρης (Johnys Paspalje)

Τα παραπάνω ΔΕΝ αποτελούν πρόγνωση αλλά νεότερη ενημέρωση με τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία.Παρακολουθούμε συνεχώς και θα ενημερώνεστε μέσα από νεότερα άρθρα.

Επίσης μπορείτε να μας ακολουθείτε για άμεση καιρική ενημέρωση και στην καιρική μας ομάδα Facebook Meteo Hellas στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.facebook.com/groups/131248040584560/?ref=share

Total Page Visits: 5549 - Today Page Visits: 1
Εαν σου άρεσε μοιράσου το!