Σταδιακή επιδείνωση του καιρού από την Τρίτη 26/1/21. Αρκετές χιονοπτώσεις την Τετάρτη 27/1/21.

Για αύριο Τρίτη σταδιακή αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός σε όλη την χώρα.
Χαμηλό βαρομετρικό από την Αδριατική θα κινηθεί προς την βαλκανική χερσόνησο και ακολουθώντας νότια πορεία θα εισέλθει στην χώρα μας.
Ειδικά κατά την διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών και έπειτα θα αρχίσει να δίνει βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, πρώτα σε βόρεια βορειοδυτική χώρα και αργότερα σε Ιόνιο, δυτική κεντρική Στερεά, Πελοπόννησο, όπως επίσης και πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά ημιορεινά των περιοχών αυτών.
Στα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη λίγες τοπικές βροχές αρχικά πού μετά το απόγευμα θα ενταθούν ιδίως στο δυτικό κεντρικό τμήμα της Κρήτης.
Στην Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα σε κεντρική δυτική Μακεδονία, τμήματα της Ηπείρου και της βόρειας Θεσσαλίας μετά τις πρώτες βραδινές ώρες σταδιακά τα χιόνια θα αρχίσουν να πέφτουν και σε πεδινά τμήματα όπου κατά τόπους θα είναι αρκετά πυκνά.
Άνεμοι αρχικά στα πελάγη νοτιοδυτικοί 4-6 μετά το μεσημέρι όμως στο Ιόνιο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν στα 8 μποφόρ, στο Αιγαίο θα ενισχυθούν άλλα θα παραμείνουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις στα 6-7.
Θερμοκρασία από 2 έως 16 βαθμούς, μετά το απόγευμα σημαντική πτώση θα παρουσιάσει ο υδράργυρος από τα βόρεια.
Θεσσαλονίκη: αρχικά νεφώσεις, μετά το μεσημέρι βροχές που πρός αργά το βράδυ και,με την παρουσία ψυχρού Βαρδάρη οι βροχές θα αρχίσουν να μετατρέπονται σε χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα με μεγάλη πιθανότητα να πέσουν και στο κέντρο της πόλης κυρίως όμως με την αλλαγή της μέρας.
Άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 4-5 μποφόρ, μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία από 7 έως 10 βαθμούς, σε πτώση από το βράδυ.
Αττική :νεφελώδης τις πρωινές ώρες σταδιακά μετά το μεσημέρι βροχές θα εκδηλωθούν στο λεκανοπέδιο,ενώ χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα τις βραδινές ώρες ενδεικτικό υψόμετρο 1300 με 1200.
Άνεμοι νοτιοδυτικοί 4-6 στα ανατολικά 6-7.
Θερμοκρασία από 9 έως 15 βαθμούς.

Τώρα για την ημέρα της Τετάρτης μία πρώτη προσέγγιση, φαίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία και με την είσοδο βορειοδυτικών ανέμων σε όλη την χώρα και παράλληλα α) την ισχυρή βάση στα 500hpa -34
β) ένα -5,5 στα 850hpa κατά μέσο όρο
γ) την σημαντική πτώση στο σημείο δρόσου
δ) την ίδια δυναμική του συστήματος που θα τραβήξει ψύχος.
Φαίνεται σύμφωνα με τα παραπάνω να έχουμε έντονες χιονοπτώσεις σε Θράκη ανατολική Μακεδονία, ενώ οι χιονοπτώσεις Θα κινηθούν και σε κεντρική Ελλάδα σε πρώτη φάση απασχολώντας και χαμηλότερα υψόμετρα πιθανόν και Αττική στην τελευταία γύρω στα 250 με 300 μέτρα υψόμετρο. Ενώ χιόνι σε χαμηλά υψόμετρα αναμένονται και σε κεντρική βόρεια Πελοπόννησο,ενώ χιόνια θα δεχτούν και περιοχές της δυτικής Ελλάδος έστω και σύντομα και της Ηπείρου.
Όλα τα παραπάνω όπως έγραψα υπό προϋποθέσεις,νωπή η μνήμη της τελευταίας κακοκαιρίας που η Αττική για παράδειγμα έχασε χιόνι και στο κέντρο των Αθηνών στις λεπτομέρειες.
Ωστόσο για την ημέρα της Τετάρτης θα επανέλθουμε με όλα τα νεότερα στοιχεία.

Γιάννης Πασπαλιάρης(Johnys Paspalje).

Total Page Visits: 2817 - Today Page Visits: 1
Spread the love