Ο καιρός της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου 2023. Κακοκαιρία με χιόνια και θυελλώδεις ανέμους.

Κακοκαιρία θα επικρατήσει στη χώρα μας, ωστόσο με επιλεκτικά χαρακτηριστικά για τις περιοχές που θα απασχολήσει.

Καθώς ο πολικός αυλώνας στα 500hpa θα περάσει το κατώφλι της χώρας μας και θα βρεθεί στο Αιγαίο, χαμηλός με μέτωπα κακοκαιρίας και σταθερή μικρή βάθυνση κινούμενος νοτιοανατολικά, θα φέρει πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες στην Ανατολική και Νότια κυρίως χώρα, με λιγότερα και επιλεκτικότερα φαινόμενα στις υπόλοιπες περιοχές.

Μετά τα μεσάνυχτα και προς την Κυριακή, χιονοπτώσεις, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και τοπικά πολύ χαμηλά υψομετρικά,σε Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου, και τη Χαλκιδική. Λίγα τοπικά φαινόμενα θα έχουν και περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς όμως ένταση.

Όσο βαδίζουμε προς το πρωί τα φαινόμενα από τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο θα έχουν σταδιακά ύφεση, με λίγα σποραδικά φαινόμενα.

Αντίθετα, στις περιοχές από τη Χαλκιδική και νοτιότερα, μέσα στο Αιγαίο, την Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την Κεντρική/Ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο (κυρίως τη Βόρεια/Βορειοανατολική, την Κεντρική και Ανατολική), και την Κρήτη, θα πέσει χιονόνερο ή χιόνι αρχικά σε ορεινές/ημιορεινές περιοχές που σταδιακά θα κατέρχονται σε πολύ χαμηλές περιοχές.

Πρόσκαιρη υποτροπή αναμένεται και σε κάποιες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, που γρήγορα θα έχουν ύφεση.

Τις προμεσημβρινές και μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα μέσα στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν σημαντική έξαρση, με πολύ ισχυρά φαινόμενα χιονόνερου ή χιονιού, αρχικά στα πολύ χαμηλά επίπεδα, θα φτάσουν γρήγορα έως τα πολύ χαμηλά υψόμετρα. Χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα πέσει σε περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Θεσσαλίας, αλλά και νοτιότερα.

Αργά το απόγευμα, θα υπάρξει μερική ύφεση σε τμήματα της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν με περιόδους εξάρσεων. Θα υπάρξουν άνεμοι από βόρειες/βορειοδυτικές διευθύνσεις, αρχικά έως ισχυροί, γρήγορα όμως προς τις μεσημβρινές ώρες βόρειοι/βορειοανατολικοί ενισχυόμενοι σημαντικά στα 8-9 μποφόρ, που πιθανόν στο κεντρικό Αιγαίο αργότερα, να αγγίξουν και τα 10 μποφόρ, σε ριπές.

Θερμοκρασία σε σημαντική πτώση.

Σε ολικό παγετό θα βρεθούν πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έως 3-4 βαθμούς το ανώτατο και αυτές κυρίως στην περιοχή της Θράκης.

Στην υπόλοιπη χώρα η θερμοκρασία θα κυμανθεί έως 4 βαθμούς, στη Δυτική Ελλάδα τοπικά 3-4 βαθμούς υψηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη θα εμφανιστούν νεφώσεις κατά περιόδους, με πιθανότητα για τοπικές χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες και τις μεσημβρινές, εκ νέου, μετά από έξαρση που θα επηρεάσει και την πόλη. Άνεμοι βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία έως 2 βαθμούς κελσίου.

Αττική: αρχικά μέσα στη νύχτα, προς το ξημέρωμα της Κυριακής, θα εμφανιστεί βροχή ή χιονόνερο και χιόνι στα ορεινά, σταδιακά και στα ημιορεινά της Βόρειας και Βορειοδυτικής Αττικής και χιόνι στα ορεινά του υπολοίπου νομού.

Γρήγορα προς το πρωί, τα χιόνια θα κατέλθουν σε χαμηλότερα υψόμετρα, αρχικά στην Δυτική Αττική, που φαίνεται να εισέρχεται γρηγορότερα η ψυχρή αέρια μάζα, ώστε να επιτευχθούν θερμοκρασίες χιονόπτωσης.

Από τις προμεσημβρινές ώρες αναμένεται σημαντική επιδείνωση στον νομό, όπου πιθανόν θα εκδηλωθούν και χιονοκαταιγίδες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα πέσει σημαντικά η θερμοκρασία, βοηθώντας τις χιονοπτώσεις να απλωθούν σε μεγάλο τμήμα του λεκανοπεδίου.

Έτσι, θα συνεχιστούν οι καιρικές συνθήκες στο υπόλοιπο της ημέρας, με μικρή ύφεση προς το βράδυ, χωρίς όμως να σταματήσουν.

Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 7 μποφόρ και στα ανατολικά θα φτάσουν τα 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία έως τους 3 βαθμούς, στα Βόρεια 3-5 βαθμούς οι χαμηλότερες τιμές.

Καιρική Εκτίμηση: Γιάννης Πασπαλιάρης (Johnys Paspalje)

Total Page Visits: 55040 - Today Page Visits: 1
Εαν σου άρεσε μοιράσου το!