Σφοδρή κακοκαιρία προ των πυλών,χαμηλές θερμοκρασίες, θυελλώδεις άνεμοι. Που θα χιονίσει.Πρώτη προσέγγιση.

Αρκετά σημαντική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κακοκαιρία που θα πλήξει την χώρα μας από το ερχόμενο Σάββατο 4/2/23 με κύρια χαρακτηριστικά την ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, την ενίσχυση των ανέμων και τις πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα Ανατολικά.

Καταρχάς ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά το σύστημα που θα μας επηρεάσει όπως και την ιδιαίτερη δυναμική που φαίνεται να αποκτά προσεγγίζοντας την χώρα μας.

Πολικός αυλώνας προερχόμενος από Βορειοανατολικά μας (Μαύρη Θάλασσα) θα εισχωρήσει αρκετά Νότια στο Αιγαίο οπότε και θα δημιουργηθεί ύφεση(χαμηλό) μεταξύ των περιοχών Κρήτης και Ρόδου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα εκτός την δημιουργία υετού, και την απορρόφηση ακόμη χαμηλότερων θερμοκρασιών στην στάθμη των 850hpa και κατ’επέκταση θερμοκρασιών επιφανείας με αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις να αφορούν και πεδινές περιοχές.

Καταρχάς θα πρέπει να επισημάνουμε την απότομη ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας από Βορρά προς Νότο οπότε και εφιστάται η προσοχή λόγω του ισχυρού παγετού που θα δημιουργηθεί στους οδικούς άξονες της χώρας.

Επίσης καλό θα είναι θα παρθούν προληπτικά μέτρα από όσους ασχολούνται με υπαίθριες εργασίες(γεωργία, κτηνοτροφία κτλ).

Σε πρώτο χρόνο και κατά την προσέγγιση του πολικού αυλώνα από το Σάββατο το απόγευμα 4/2,χιονοπτώσεις θα δεχθούν οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής κυρίως Θεσσαλίας, και περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας κυρίως στα Νοτιότερα τμήματα. Οι χιονοπτώσεις αυτές δεν θα έχουν ιδιαίτερη διάρκεια και γρήγορα θα σταματήσουν οπότε και θα παραμείνει ο ισχυρότατος παγετός.

Όσο αφορά την συνέχεια και ‘προχωρώντας’ προς την Κυριακή ο πολικός αυλώνας θα διεισδύει ολοένα Νοτιότερα, οπότε και θα αρχίσουν να επηρεάζονται από χιονοπτώσεις περιοχές της Ανατολικής χώρας όπως η Μαγνησία και οι Σποράδες καταρχάς. Σε αυτό το σημείο δεν μπορούν να αποκλειστούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και στα Νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής.

Η Κυριακή σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις φαίνεται να είναι η δυσκολότερη ημέρα της πολικής εισβολής με τα φαινόμενα να απασχολούν το σύνολο των προσήνεμων περιοχών, και ιδιαίτερη δυναμική.

Ετσι ισχυρές χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής θα δέχονται περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας και κυρίως της Μαγνησίας, των Σποράδων, της Εύβοιας, της Βοιωτίας, ενώ αυτές σταδιακά θα επεκταθούν και στον νομό Αττικής με τα φαινόμενα αρχικά να έχουν ιδιαίτερη ένταση κυρίως στα Βόρεια και Ανατολικά του νομού. Χιονοπτώσεις κατά την διάρκεια της Κυριακής θα δέχονται και τα Βόρεια και Ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου

Να επισημάνουμε ότι τα φαινόμενα θα παραμείνουν στις προαναφερθήσες περιοχές καθόλη την διάρκεια της Κυριακής με έμφαση την Εύβοια, την Αττική και τις Βορειοανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου(Κορινθία, Αργολίδα). Χιονοπτώσεις πιο πρόσκαιρου όμως χαρακτήρα δύναται να σημειωθούν και στις Κεντρικές περιοχές της Πελοποννήσου.

Όσο αφορά την εξέλιξη του καιρού προς την Δευτέρα 6/2 τα φαινόμενα(χιονοπτώσεις) θα έχουν την τάση να μεταφερθούν πιο Ανατολικά και Νότια οπότε και θα αρχίσουν να επηρεάζουν περιοχές-νησιά των Κυκλάδων, της Κρήτης και του Ανατολικού-Βορείου Αιγαίου.

Οι χιονοπτώσεις στα νησιά θα αφορούν προτίστως ορεινές και ημιορεινές περιοχές ενώ όσο αφορά τις Κυκλάδες και το Ανατολικό-Βόρειο Αιγαίο, δεν μπορούν να αποκλειστούν πεδινές χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στο Αιγαίο από την Κυριακή και μετά φτάνοντας και τα 8bf τοπικά μποφόρ.

Η θερμοκρασία όπως προαναφέραμε σε ραγδαία πτώση από το Σάββατο και από τα Βόρεια, οπότε και περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας χώρας θα έχουν ολικό παγετό.

Περικλής Χατζημιχάλης(peris chatzimichalis).

Οσοι επιθυμείτε μπορείτε να γίνετε μέλη της καιρικής μας ομάδας στο Facebook Meteo Hellas και να ενημερώνεστε μέσα από τις τακτικές δημοσιεύσεις μας.

https://www.facebook.com/groups/131248040584560/

Total Page Visits: 4418 - Today Page Visits: 4
Spread the love