Πρόγνωση καιρού για την Παρασκευή και το Σάββατο 17 & 18/12/2021

Πρόγνωση καιρού για την Παρασκευή και το Σάββατο 17 & 18/12/2021
Χριστούγεννα τι δείχνουν τα μοντέλα σύμφωνα με την ματιά της Meteo Hellas.

Την ημέρα της Παρασκευής δ εν αναμένεται κάτι σημαντικό για την χώρα μας.
Λίγες βροχές τοπικές μόνο, στα νησιά του Κεντρικού-Νοτίου Αιγαίου, το Νότιο Ιόνιο,την Νότια Πελοπόννησο και σύντομο πέρασμα και από τα νησιά των Δωδεκανήσων.
Γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί περαιτέρω σε όλες τις περιοχές που αναφέρθηκαν, εκτός από την περιοχή της Θράκης και γρήγορα και της Ηπείρου (κυρίως ορεινές-ημιορεινές περιοχές), όπου καθώς θα πλησιάζει ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας, θα έχουν σταδιακά βροχές και στα ορεινά και ημιορεινά χιονοπτώσεις.
Θερμοκρασία έως 8 βαθμούς στα Βόρεια, στην υπόλοιπη χώρα έως 10 με 12 βαθμούς.
Άνεμοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ στο Αιγαίο, μέτριοι στο Ιόνιο που πρός τις βραδινές ώρες θα ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ.

Σάββατο : Στροβιλιζόμενο χαμηλό με μέτωπα,ανεβαίνοντας πρός την περιοχή των Δωδεκανήσων, Θα δώσει κακοκαιρία στην χώρα μας όχι όμως της Βόρειας χώρας δηλαδή Θράκη και Μακεδονία που μόνο κατά την διάρκεια της νύχτας θα επηρεαστούν, αλλά των περιοχών από την Χαλκιδική και Νότια συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλίας, Κεντρικής-Ανατολικής Στερεάς (πρόσκαιρα και ανατολικών περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας),την Πελοπόννησο την Εύβοια, την Κρήτη και των νησιών του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου.
Βροχές σε αυτές τις περιοχές που θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ενώ χιόνια θα σημειώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές,που πιθανόν σε Ήπειρο (αν και ασθενή στα Ανατολικά του διαμερίσματος, μικρή υποψηφιότητα για χιόνι σε Γιάννενα ),Θεσσαλία, Κεντρική Στερεά, Κεντρική Πελοπόννησο, τα χιόνια θα αγγίξουν και ημιπεδινές-πεδινές περιοχές.
Σημαντικές βροχοπτώσεις και στην Κρήτη με πλούσιες χιονοπτώσεις στα ορεινά από τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Βροχές ή χιονόνερο στην Αττική με τα χιόνια να εμφανίζονται στα Βόρεια -Δυτικά -Βορειοδυτικά του νομού με ενδεικτικά υψόμετρα κάτω των 900 μέτρων πιθανόν και γύρω από τα 700 μέτρα καθώς ο ισχυρός βορειοανατολικός άνεμος, δεν θα ευνοήσει (εκτός κάποιας αλλαγής στο nowcast δεδομένων κυκλοφορίας ).

Θερμοκρασία έως 6 με 7 στα Βόρεια, έως 12 στα Νότια.
Άνεμοι βορειοανατολικοί σε Ιόνιο μέτριοι, σημαντικά ενισχυμένοι στο Αιγαίο 6 με 7 αργότερα 8 με 9 μποφόρ.

Δύο λόγια για τα Χριστούγεννα που δυστυχώς τα μοντέλα, δεν έχουν κατασταλάξει.
Αρχικά υπήρχε το σενάριο μιας αρκετά σοβαρής αλλαγής με αισθητότατη πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την χώρα, ενώ έδινε υποψίες χιονιά κεντροβόρειου ,αργότερα προσηνέμων, ακόμα και σχεδόν πανελλαδικού.
Τώρα αυτό το σενάριο έχει δείξει να πηγαίνει σε πιο ήπιες καταστάσεις και θερμοκρασίες.
Εμείς αν και είναι αρκετό το διάστημα έως τις ημέρες εκείνες, δεν αποκλείουμε τίποτα και η θέση έχει ήδη αποτυπωθεί στο προηγούμενο άρθρο -τάση καιρού.
Παραμένουν όλα ανοιχτά, παρά το ότι τα τωρινά δεδομένα δείχνουν μια πολύ πιο γρήγορη πτώση-σπάσιμο του Αζορικού αντικυκλώνα στα νοτιότερα κράσπεδα του, επιτρέποντας μια πιο δυτική ροη πρός τα εμάς.
Τα ενσέμπλς επίσης όχι πολύ ξεκάθαρα με τάσεις για όλα τα γούστα!
Εν αναμονή λοιπόν για πιο φρέσκα νεότερα δεδομένα που θα μας δώσουν με μεγαλύτερη ευκρίνεια την διάθεση του καιρού των ημερών εκείνων.


Παραμείνετε μαζί μας καθώς είναι τεράστιο το ενδιαφέρον!
Υπενθύμιση το τελευταίο μέρος αποτελεί εκτίμηση – αποτίμηση τάσης καιρού και όχι πρόγνωση.

Καιρική Εκτίμηση : Γιάννης Πασπαλιάρης

Total Page Visits: 7375 - Today Page Visits: 1
Spread the love