Σφοδρή ψυχρή εισβολή καθ’οδόν, πρώτη προσέγγιση. Που θα σημειωθούν ισχυρά φαινόμενα.

Την ώρα που συνεχώς νέα προγνωστικά στοιχεία έρχονται και ενισχύουν την τάση ψυχρής εισβολής στην χώρα μας από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια πρώτη προσέγγιση στο που θα εστιάσουν τα φαινόμενα(ισχυρές χιονοπτώσεις).

Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό την ακραία πτώση της θερμοκρασίας ειδικά στα Κεντρικά και Βόρεια τμήματα της χώρας, η οποία και θα πέσει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν δημιουργώντας σε πολλές περιοχές επικίνδυνο ισχυρό παγετό! Μια κατάσταση που δεν πρέπει να παραβλέψουμε.

Όσο αφορά τις χιονοπτώσεις τώρα, θα δώσουμε μια πρώτη αρχική εκτίμηση για το ποιες περιοχές και πότε θα αφορούν περισσότερο.Να επισημάνουμε ότι η ακριβής τροχιά της διαταραχής δύναται να μεταφέρει τα φαινόμενα(χιόνια) και σε περιοχές που τώρα είναι εκτός σημαντικών υψών υετού.

Σάββατο 13/2

Αρχικά χιονοπτώσεις κατά τόπους ισχυρές σε Κεντρική – Δυτική Μακεδονία έως πεδινές περιοχές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους έντονες και Θεσσαλία, Ήπειρο που αργότερα μέσα στην ημέρα θα ενταθούν περαιτέρω(Ηπειρος). Κατά την διάρκεια της ημέρας οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε Ανατολική Μακεδονία, Κεντρική Στερεά(αρχικά έως ημιορεινά, αργότερα έως πεδινές περιοχές) και Θράκη, στην Θράκη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά βάση ασθενέστερες.

Κυριακή 14/2

Συνεχίζονται αρχικά οι χιονοπτώσεις στις προαναφερθήσες περιοχές με έμφαση της Κεντρική Στερεά. Χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να εκδηλώνονται και στην Δυτική Στερεά, Βόρειο Ιόνιο έως τα ημιορεινές περιοχές. Μέσα στην ημέρα τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Στερεά, Εύβοια και Βορειοανατολική Πελοπόννησο πρώτα στα Ορεινά – ημιορεινά και προς το βράδυ και σε πεδινές περιοχές.

Δευτέρα 15/1

Ισχυρές κατά τόπους χιονοπτώσεις σε Ανατολική Στερεά,Ανατολική και Βόρεια Πελοπόννησο, Εύβοια, Σποράδες καθώς και τα νησιά των Βορείων Κυκλάδων(αρχικά).Χιονοπτώσεις ασθενέστερες θα συνεχιστούν σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο ενώ λίγες χιονοπτώσεις θα έχουν και τα νησιά του Ιονίου κυρίως στα Ορεινά – ημιορεινά τμήματα τους.

Τρίτη 16/2

Με τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία η κακοκαιρία θα επικεντρώνεται στην Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες, Ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα και την Κρήτη όπου κατά τόπους θα σημειώνονται ισχυρές χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη έως τα ημιορεινά τμήματα των περιοχών αυτών.Σενάρια θέλουν ο καιρός της Τρίτης να παραμένει στις προαναφερθήσες περιοχές τουλάχιστον έως την Πέμπτη 18/1.

Όπως προαναφέραμε μικρές αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα δεδομένα μπορούν να φέρουν σημαντικές διαφορές ως προς την κατανομή του υετού, οπότε και θα επανέλθουμε με νεότερο άρθρο.

Όσο αφορά την Αττική και την Θεσσαλονίκη με τα νεότερα προγνωστικά δύναται να χιονίσει έως τα παραθαλάσσια τμήματα,όπου στην περίπτωση της Αττικής τα προγνωστικά δείχνουν οι χιονοπτώσεις να είναι αρκετά αξιόλογες.

Θα υπάρξει ειδική δημοσίευση στην καιρική μας ομάδα Facebook για τις επιμέρους ερωτήσεις των δικών σας περιοχών. Θα χαρούμε να γίνεται μέλη της μεγαλύτερης καιρικής ομάδας στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.facebook.com/groups/131248040584560/?ref=share

Περικλής Χατζημιχάλης(peris)

Total Page Visits: 7358 - Today Page Visits: 1
Εαν σου άρεσε μοιράσου το!