Καιρική εκτίμηση- Τάση καιρού για το ερχόμενο διάστημα

Εντυπωσιακή αλλαγή του καιρικού σκηνικού

Είναι αλήθεια περάσαμε ίσως ένα καιρικά αδιάφορο καιρό στην χώρα μας,απουσία καλών βροχερών ημερών, παρά ίσως λίγα μικρά ψήγματα, τίποτα το σπουδαίο δηλαδή.
Όμως ο καιρός ώς ζωντανός οργανισμός, αναπνέει, κινείται, αναδιπλώνεται.

Έντονο το ενδιαφέρον για την Ευρώπη με μια σειρά ψυχρών κυμάτων να επηρεάζουν αρχικά την Δυτική και εν συνεχεία την Κεντρική Ευρώπη και στην συνέχεια προς τα τέλη του μήνα αρχές Δεκεμβρίου οι ψυχρές αέριες μάζες θα επισκεφθούν και την Ανατολική Ευρώπη συμπεριλαμβανομένων και των Βαλκανίων.
Με τα έως τώρα στοιχεία, φαίνεται πώς αν κάποιοι επιθυμούν χειμώνα θα πρέπει να περιμένουν την τρίτη φάση αυτής της διαδρομής, καθότι φαίνεται πώς με ένα ποσοστό πάνω του 60%, επιτέλους ναι οι θερμοκρασίες θα εναρμονιστούν ή θα είναι και λίγο χαμηλότερες για την εποχή, αφήνοντας και χιόνια στα ορεινά της Βόρειας, Κεντρικής, και Νότιας Ελλάδας.
Δεν αποκλείεται τα χιόνια περί των αρχών του νέου μήνα να κάνουν την εμφάνιση τους και λίγο χαμηλότερα σε Δυτική Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο (προσοχή δεν μιλάμε επί του παρόντος για πεδινό χιόνι, ένεκα του ότι το μυαλό πολλών θα ανατρέξει εκεί.
Όμως είναι κάτι που θα το δούμε πιο κοντά χρονικά ).

Αιτία αυτών των αλλαγών,είναι σε πρώτη φάση η δημιουργία ενός Κέντρου υψηλών πιέσεων στην Γροιλανδία, ενώ σε δεύτερη φάση η μετατόπιση του Αζορικού αντικυκλώνα, πρός την Δυτική Ευρώπη και την Ιβηρική, είναι αυτό που θα μας ευνοήσει για το μετά.

Για αύριο Δευτέρα καλός καιρός στην χώρα μας.
Γρήγορα όμως βροχές σε Δυτική Ελλάδα, αρχικά στο Ιόνιο, με μεταφορά των φαινόμενων αργότερα σε Ήπειρο.Δυτική-Κεντρική Στερεά,μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου.
Βροχές θα απασχολήσουν και την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) από τις απογευματινές κυρίως ώρες.
Βροχή θα έχει και το νησί της Εύβοιας (Νότια και Κεντρικά τμήματα κυρίως), τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και τμήματα της Ανατολικής Θράκης.
Τα νησιά του Νοτίου και Ανατολικού δεν φαίνεται να επηρεάζονται παρά ίσως με τοπικά ψιλόβροχα και αυτό κυρίως για την Ανατολική πλευρά της Κρήτης.
Άνεμοι νοτιάδες 5 με 6 μποφόρ.
Ενώ η θερμοκρασία στους 12 βαθμούς στην Βόρεια Ελλάδα, 19 με 20 στην Νότια χώρα και κυρίως οι υψηλότερες θερμοκρασίες σε Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Συμπληρωματικά να προσθέσουμε πώς το επόμενο διάστημα, θα είναι αρκετά έως πολύ βροχερό, και εδώ να σημειωθεί η 26ή του μηνός Νοεμβρίου, που φαίνεται να διατρέξει τον Ελλαδικό χώρο, μια σημαντική διαταραχή με αρκετά πλούσια φαινόμενα και σε μεγάλο μέρος της χώρας, κάτι που θα δούμε και αυτό στην ώρα του.

Το πρώτο μέρος να σημειώσουμε πώς είναι καθαρά προσεγγιστικό, δηλαδή τάση καιρού και όχι πρόγνωση.

Για πολλά νεότερα και όποιες αλλαγές, θα επανέλθουμε με νεότερο άρθρο.

Συντάκτης εκτιμητής : Γιάννης Πασπαλιάρης(Johnys Paspalje)

Total Page Visits: 5217 - Today Page Visits: 1
Spread the love