Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για αύριο Σάββατο 29 Ιανουαρίου – Αρκετές βροχές και χιονοπτώσεις, πιθανή η δημιουργία προβλημάτων

Χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας, με ψυχρή μετωπική επιφάνεια, θα προσεγγίσει σχετικά γρήγορα τον Ελλαδικό χώρο, δίνοντας πολλές βροχές, ωστόσο όχι σε όλη την χώρα, που δύναται σε χιονοσκεπή εδάφη των προηγουμένων ημερών να δημιουργήσουν τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα από το απότομο λιώσιμο του χιονιού, ενώ παράλληλα θα έχουμε και πυκνές χιονοπτώσεις, κυρίως ορεινές και ημιορεινές περιοχές, σε Βορειοδυτική – Βόρεια και Κεντρική χώρα και σε χαμηλότερες περιοχές. Υποψηφιότητα για χιόνια σε χαμηλότερα υψόμετρα, βάζει και η Κεντρική Πελοπόννησος (Αρκαδία ).

Ήδη μέσα στην νύχτα μέχρι το ξημέρωμα του Σαββάτου, νεφώσεις θα έχουν επικρατήσει σε όλη την χώρα, και φαινόμενα βροχής, θα εμφανίζονται σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (κυρίως νησιά Ιονίου την Ήπειρο & την Δυτική Μακεδονία ) και περιορισμένα σε περιοχές της Δυτικής Κρήτης και της Θράκης, πολύ πολύ τοπικά.

Γρήγορα με το ξημέρωμα οι βροχές σε Ιόνιο θα γίνουν περισσότερες και θα έχουν επέκταση Νότια /Νοτιοανατολικά, επηρεάζοντας αρχικά την Ηπειρο και την Δυτική Μακεδονία και σταδιακά περιοχές της Θεσσαλίας πολύ τοπικά και της Κεντρικής Στερεάς, ενώ φαίνεται πώς η περιοχή της Πελοποννήσου του Νοτίου Ιονίου της Δυτικής Κρήτης και του Βορείου Αιγαίου θα είναι αυτές οι περιοχές με τα κατά διαστήματα ισχυρότερα φαινόμενα με εκδηλώσεις και τοπικών καταιγίδων. Σε αυτό το διάστημα πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά /ημιορεινά και σε Δυτική Μακεδονία, Ηπειρο τμήματος της Δυτικής Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς πρόσκαιρα σε πολύ χαμηλά υψόμετρα. Πρός το μεσημέρι βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός σε Βόρεια Ελλάδα και Ηπειρο, νησιά Βορείου Ιονίου.

Από το μεσημέρι και έως τις βραδινές ώρες από την περιοχή της Νότιας Θεσσαλίας ο καιρός θα επιδεινωθεί με σημαντικές βροχοπτώσεις και χιόνια σε ορεινά ημιορεινά, ενώ στο Κεντρικό Αιγαίο, τα νησιά από την περιοχή της Χίου ενδεικτικά και νοτιότερα θα έχουν πολύ ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες, όπως και στο νησί της Κρήτης. Βροχές αρκετά ισχυρές και στο νησί της Ευβοίας που τα ορεινά της θα δούν εξ νέου χιονοπτώσεις.

*Περιοχές μεγίστης προσοχής, τα νησιά του Νοτίου Ιονίου, η Κεντρική – Νότια Πελοπόννησος και το Κεντρικό Ανατολικό Αιγαίο συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης. Ανεμοι βόρειοι -βορειοανατολικό στα πελάγη 6 με ι μποφόρ που από το απόγευμα θα παρουσιάσουν ενίσχυση στα 7 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ. Θερμοκρασία έως 7 στα ηπειρωτικά, έως 13 στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

Αττική βροχές κυρίως από αργά το μεσημέρι, ενώ χιόνι αναμένεται στα ορεινά του νομού που πρόσκαιρα θα κατέβουν και έως 800 με 600 μέτρα. Θερμοκρασία έως 8 βαθμούς. Άνεμοι βορειοανατολικοί 4 έως 5 μποφόρ.

Θεσσαλονίκη νεφώσεις με πολύ ελάχιστη πιθανότητα για κάτι πολύ τοπικό και ασθενές. Χιονόνερο και χιόνι ωστόσο ανατολικότερα στον νομό Χαλκιδικής, με γρήγορη εξασθένηση.
Άνεμοι βόρειοι έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία έως 6 βαθμούς.

Τονίζεται μεγάλη προσοχή σε περιοχές που νωρίτερα είχαν δεχτεί χιονοπτώσεις, η πιθανότητα για πλημμυρικά φαινόμενα είναι ορατή!

Καιρική Εκτίμηση Γιάννης Πασπαλιάρης (Johnys Paspalje)

Total Page Visits: 2036 - Today Page Visits: 1
Spread the love