Προσέγγιση καιρού από 21 έως 24 Ιανουαρίου. Σημαντική χιονοκακοκαιρία προ των πυλών.

Σημαντική κακοκαιρία μας επιφυλάσσει ο καιρός για το επίμαχο διάστημα από 21 έως 24 Ιανουαρίου.

Διαταραχή ανώτερης ατμόσφαιρας στην στάθμη των 500hpa, στηριζόμενη και από την μέση ατμόσφαιρα των 850hpa,αναμένεται να απασχολήσει την Βαλκανική χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.

Χαρακτηριστικά της οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που στην πάροδο των ημερών που θα διαρκέσει η κακοκαιρία θα είναι υπό το μηδέν σε πολλές περιοχές της χώρας (ολικός παγετός ), και πολύ ισχυρούς βόρειους – βορειοανατολικούς ανέμους που θα κάνουν την αίσθηση του κρύου εντονότερη.

Στα επί μέρους τώρα, φαίνεται πώς ο αυλώνας στην στάθμη των 500hpa θα πλαγιάσει με βορειοανατολική κλίση πρός την περιοχή μας, στενεύοντας αρκετά τον Αυλώνα,πράγμα που θα σημάνει πώς το ψύχος θα καταφέρει να μπει στην περιοχή μας χωρίς μεγάλες αλλοιώσεις (συμπαγές ).

Επίσης υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις στο jet stream στα 300hpa, που δείχνει πώς ναι μεν θα συμβεί αποκοπή στον αυλώνα, όχι όμως νωρίτερα πρίν την είσοδο της ψυχρής μάζας στην περιοχή μας, αλλά λίγο μετά την είσοδο της,είτε μέσα στο Αιγαίο, είτε λίγο δυτικότερα.

Κάτι σημαντικό εδώ που τα μοντέλα λανθάνουν,είναι το ότι έχουν σημαντικές διαφορές στην πραγματική ορεογραφία της χώρας μας, όπως και τι συμπεριφορά έχει ακριβώς το Αιγαίο και γενικότερα οι ελληνικές θάλασσες σε είσοδο μίας τέτοιας πολύ σημαντικής ψυχρής εισβολής.

Έτσι λοιπόν το ισχυρότερο σενάριο είναι να έχουμε ένα σύντομο πέρασμα από την Βόρεια Ελλάδα με αρκετά έντονες χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές μέχρι περίπου τις πρώτες βραδυνές ώρες του Σαββάτου, ενώ από εκεί και έπειτα παύση των χιονοπτωσεων,με πολύ όμως κρύο.
Στα υπόλοιπα από Θεσσαλία και νοτιότερα φαίνεται πώς Θα είναι ο κύριος όγκος των φαινομένων, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής της πρωτευούσης.
Χιόνια σε όλα τα ορεινά ημιορεινά και πολύ γρήγορα και σε πεδινές περιοχές, ακόμα και σε νησιωτικά τμήματα όπως της Εύβοιας και της Κρήτης (Κρήτη θα μπει λίγο αργότερα στον “χορό ” των χιονοπτώσεων).

Άγνωστη ακόμα ωστόσο παραμένει το τι ποσότητες υγρασίας μεταφέρει αυτή η ψυχρή αέρια μάζα, όπως επίσης τι συμπεριφορά θα λάβει χώρα, εντός κυρίως του Αιγαίου πελάγους,με πιθανές κυκλογενέσεις η την ενεργοποίηση του Aegean effect.
Κάτι που παραλείφθηκε, είναι πώς με την αποκοπή και με την αναδίπλωση δυτικότερα, οι εξάρσεις στα φαινόμενα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και ιδιαίτερα θα πλήξουν όλες τις ανατολικές προσήνεμες ηπειρωτικές περιοχές.

Αυτά είναι τα νεότερα σύμφωνα με την οπτική της Meteo Hellas, επανερχόμαστε για οτιδήποτε σημαντικό.

Γιάννης Πασπαλιάρης(Johnys Paspalje).

Περικλής Χατζημιχάλης(Peris Chatzimichalis).

Total Page Visits: 6709 - Today Page Visits: 1
Spread the love