Η πύλη της κόλασης

Ο Κρατήρας Νταρβάζα επίσης γνωστός ως “Πύλη της Κολάσης” είναι κοίτασμα φυσικού αερίου που κατέρρευσε μέσα σε ένα σπήλαιο κοντά στη Νταρβάζα του Τουρκμενιστάν. Οι λεπτομέρειες για την προέλευση της καταβόθρας είναι πρόχειρες, αλλά η ιστορία λέει ότι Σοβιετικοί επιστήμονες την έβαλαν φωτιά για να κάψουν επιβλαβή αέρια, αφού το έδαφος κάτω από ένα γεωτρύπανο υποχώρησε, δηλαδή έγινε από ανθρώπινο λάθος. Ίσως οι επιστήμονες να υποτίμησαν την ποσότητα καυσίμου που βρισκόταν κάτω.
Τον Νοέμβριο του 2013, ο εξερευνητής και κυνηγός καταιγίδων Γιώργος Κουρούνης, σε μια αποστολή που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το National Geographic αποφάσισε να είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα σκάψει τα βάθη του κρατήρα, που είναι 69 μέτρα πλάτος και 30 μέτρα βάθος.
Στην τρομακτική του βουτιαυ από το κάτω μέρος συνέλεξε δείγματα εδάφους, ελπίζοντας να μάθει εάν η ζωή μπορεί να επιβιώσει σε τέτοιες σκληρές συνθήκες – και ίσως ρίχνοντας φως στο αν η ζωή θα μπορούσε να επιβιώσει σε παρόμοιες συνθήκες σε άλλα μέρη του σύμπαντος. Όπως έλεγε ο κύριος Κουρούνης ήταν πολύ τυχεροί. Βρήκανε όντως κάποια βακτήρια που ζουν στον πυθμένα και τα οποία είναι πολύ άνετα να ζουν σε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες, και το πιο σημαντικό ήταν ότι δεν βρέθηκαν πουθενά άλλου εκεί κοντά στο έδαφος έξω από τον κρατήρα. Άρα τα πάνε μια χαρά σε αυτό το μικρό μικροοικοσύστημα εκεί κάτω, στο κάτω μέρος του κρατήρα. Αν και δεν υπήρχαν πολλά πράγματα εκεί κάτω, βρήκανε ζωή, αλλά ήταν αραιή. Αυτο όμως ήταν ένα θετικό αποτέλεσμα.
Έξω από το ηλιακό μας σύστημα, υπάρχουν πλανήτες που μοιάζουν με τις συνθήκες μέσα σε αυτό το λάκκο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να επεκτείνουν τον αριθμό των τόπων όπου μπορούν με σιγουριά να αρχίσουν να αναζητούν ζωή έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Μπορεί να περάσουν πολλά, πολλά χρόνια εννοείται…
Ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε το κλείσιμο της Πύλης, η οποία φλέγεται συνεχώς εδώ και πενήντα χρόνια…τώρα γίνονται μελέτες για τον τρόπο του κλεισίματος.

www.nationalgeographic.com

(Φωτογραφίες: Carolyn Drake, Panos)

Επιμέλεια άρθρου:Agi Bihari

Total Page Visits: 8311 - Today Page Visits: 5
Spread the love