Η ανάσα της ερήμου (Desert Breath)

Δεν πρόκειται για τα απομεινάρια ενός αρχαίου πολιτισμού ή για Πύλη επικοινωνίας με εξωγήινους, αλλά για ένα τεραστίων διαστάσεων art installation μέσα στην καρδιά της ερήμου της Σαχάρας.

Δημιουργήθηκε το 1997 και παρά τη σταδιακή αποσύνθεσή του εξαιτίας της πολυετούς έκθεσης στα στοιχεία της φύσης, εξακολουθεί να είναι ορατό ακόμα από το διάστημα.

Το έργο ονομάζεται Desert Breath (Ανάσα της Ερήμου) και υπέυθυνη για αυτό είναι η καλλιτεχνική ομάδα D.A.S.T. Arteam την οποίαν αποτελούν η installation artist Δανάη Στράτου και οι αρχιτέκτονες Αλεξάνδρα Στράτου και Στέλλα.

Το Desert Breath απλώνεται σε έκταση 100.000 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται στην ανατολική Σαχάρα, στο κομμάτι που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, στη περιοχή El Gouna της Αιγύπτου. Για τη δημιουργία του χρειάστηκε η εκσκαφή 8.000 κυβικών μέτρων άμμου στην οποία δώσαμε τέτοιο σχήμα ώστε να δημιουργήσουμε θετικούς και αρνητικούς κωνικούς όγκους, δηλαδή λόφους και αντίστοιχες κωνικές εγκοπές στο έδαφος.

Οι κωνικοί όγκοι σχηματίζουν δύο σπείρες που ενώνονται σε ένα κοινό κέντρο με διαφορά φάσης 180 μοιρών προς την ίδια κατεύθυνση περιστροφής. Το κέντρο είναι είναι μια δεξαμενή διαμέτρου 30 μέτρων, με τομή σε σχήμα W, την οποία γεμίσαμε ως τα χείλη με νερό. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1995 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1997.

Πηγή έμπνευσης υπήρξε για εμάς η κοινή μας επιθυμία να εργαστούμε στην έρημο. Στο μυαλό μας, η έρημος είναι ο τόπος όπου μπορεί να βιωθεί το άπειρο και αυτή τη διάσταση θελήσαμε να αναδείξουμε. Το σημείο εκκίνησης ήταν το κωνικό σχήμα, ο φυσικός σχηματισμός της άμμου. Είναι ένα site specific installation το οποίο εμπνευστήκαμε από την ίδια την τοποθεσία: Το έργο βρίσκεται ανάμεσα στη θάλασσα και τα βουνά, στο σημείο, δηλαδή, όπου η απεραντοσύνη της θάλασσας συναντά την απεραντοσύνη της ερήμου, λειτουργώντας έτσι σε δύο διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με την οπτική γωνία: Από επάνω ως οπτική εικόνα, και από το έδαφος, βαδίζοντας μέσα στο σπειροειδές μονοπάτι, ως εμπειρία των αισθήσεων».

Επιμέλεια Άρθρου: Voula Thom

Πηγή: dimartblog

Total Page Visits: 2648 - Today Page Visits: 2
Spread the love