ΨΑΡΕΨΑΝ 1,5 ΤΟΝΟ ΔΙΧΤΥΑ-ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΥΘΟ ΤΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Περίπου 1,5 τόνος διχτυών περισυνελέγησαν από την εθελοντική ομάδα Aegean Rebreath τους τελευταίους τρεις μήνες κατά τη διάρκεια υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών κυρίως σε Πάρο, Κεφαλονιά και Σαλαμίνα. Στόχος είναι τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα, κοινώς «δίχτυα-φαντάσματα», σχοινιά και κάβοι αχρηστευμένοι να μετατραπούν σε πρώτη ύλη υψηλής ποιότητας, έτοιμη για επανένταξη στη βιομηχανία.«Μέσω των δράσεών μας και του δικτύου σταθμών μας που έχει ήδη δημιουργηθεί σε Πάρο και Αντίπαρο, αλλά και των επόμενων σταθμών που θα δημιουργηθούν, επιδιώκουμε μια καλά οργανωμένη και στοχευμένη προσπάθεια. Πρόκειται για ένα μοναδικό εγχείρημα στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Blue Cycle καθώς δημιουργείται ένα κέντρο για την επεξεργασία και ανακύκλωση πλαστικού εξοπλισμού από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα», λέει στη Greenagenda.gr ο Γιώργος Σαρελάκος από τον φορέα Aegean Rebreath.

Παράλληλα με τη περισυλλογή των διχτυών μπορεί να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι οργανισμοί που ζουν πάνω σε αυτά. Τα δίχτυα αποτελούν μια διαρκή απειλή για τους θαλάσσιους οργανισμούς, αλλοιώνουν το υπόστρωμα και θέτουν ζητήματα ασφαλείας σε λουόμενους και δύτες.

«Οι δράσεις μας για την απορρύπανση βυθών και ακτών συμπεριλαμβάνουν ολιστικές δράσεις με συνδρομή δημόσιων φορέων ενώ η φιλοσοφία μας βασίζεται στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των τοπικών κοινοτήτων, την έρευνα και την παροχή τεχνογνωσίας», λέει ο κ. Σαρελάκος.

Το BLUECYCLE, το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που στοχεύει στην ανακύκλωση και επαναξιοποίηση των εργαλείων από την αλιευτική και ναυτιλιακή δραστηριότητα, τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας που προσεγγίζει ολιστικά το πρόβλημα των αλιευτικών εργαλείων.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρελάκο, οι σταθμοί της Aegean Rebreath στα νησιά θα αρχίσουν από τον Οκτώβριο να αποδίδουν τις ποσότητες διχτυών τα οποία πρόκειται να διοχετευτούν για περαιτέρω επεξεργασία.

Άρθρο:Νίκος Αβουκάτος

Total Page Visits: 4075 - Today Page Visits: 2
Spread the love