ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΒΙΟΤΟΠΟΣ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΕ ΝΗΣΙ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Τις πρωτοβουλίες για την προστασία της φυσικής ομορφιάς της Σκιάθου που θα αναλάβει με την ανάληψη των καθηκόντων παρουσιάζει στη Greenagenda.gr ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας.

Όπως εξηγεί ο κ. Τζούμας, έχοντας ως προτεραιότητα την ευημερία των κατοίκων η οποία εξαρτάται από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, θα προκριθούν, με κάθε δυνατό μέσο, έργα και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή, όπως:

  • η επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου αποχέτευσης
  • η υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων
  • η προστασία και ανάδειξη της μοναδικής ακτογραμμής της Σκιάθου και η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις παραλίες
  • η εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς σε περιοχές υψηλού κινδύνου
  • η αντιπυρική προστασία στη δασική περιοχή Μαντράκι, με μόνιμο δίκτυο πυρόσβεσης
  • έργα ανάπλασης στη μαρίνα των Κουκουναριών και ανάδειξη του βιότοπου με την εφαρμογή σχεδίου αξιοποίησης έργων και την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

«Θα πρέπει να τονίσουμε πως η τοπική κοινωνία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και δράση, όπως το ετήσιο πρόγραμμα εθελοντισμού για το περιβάλλον “Ολοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή”, που φέτος διοργανώθηκε για 14η συνεχή χρονιά με συμμετοχή που ξεπέρασε το 10% του πληθυσμού», λέει ο κ. Τζούμας.

Στη Σκιάθο βρίσκεται ο μόνος βιότοπος κουκουναριάς που υπάρχει στη Μεσόγειο σε νησί,ενταγμένος ως προστατευόμενη περιοχή, στο δίκτυο Natura 2000 (SCI με κωδικό GR 1430003 «Κουκουναριές και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή»).

«Είναι μεγάλη τύχη να ζεις σε ένα τέτοιο νησί, και βέβαια φέρνεις την ευθύνη και την υποχρέωση να το προστατέψεις. Η φυσική ομορφιά της Σκιάθου είναι άμεσα συνδεδεμένη και την οικονομική ζωή του νησιού: σύμφωνα με μελέτες, 7 στους 10 τουρίστες επισκέπτονται τη Σκιάθο για τις παραλίες και τη φύση της, χάρις στην οποία είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας μας», τονίζει ο ίδιος.

Και προσθέτει: «Με μια τόσο ενεργή κοινωνία των πολιτών, η ευθύνη της δημοτικής αρχής είναι ακόμη μεγαλύτερη να συνεχίσει να την εμπνέει και να μην την απογοητεύσει. Η μοναδική φυσική ομορφιά της Σκιάθου είναι το μεγάλο “κεφάλαιό” μας για σήμερα και για το μέλλον και η προστασία της είναι μονόδρομος».

Η Σκιάθος είναι ένα μικρό σε έκταση νησί, περίπου 48 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 2/3 έχουν χαρακτηρισθεί ως Αισθητικά Δάση ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (Προεδρικό Διάταγμα 13-6-1977-Φ.Ε.Κ.248 1977). Διαθέτει μια ακτογραμμή-μνημείο της φύσης, με περισσότερες από 60 παραλίες, μεταξύ αυτών οι Κουκουναριές και τα Λαλάρια, που έκαναν τη χώρα γνωστή διεθνώς, μιας και οι φωτογραφίες των παραλιών αυτών επιλέχθηκαν για την πρώτη καμπάνια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Πηγή άρθρου:Νίκος Αβουκάτος

Total Page Visits: 3285 - Today Page Visits: 1
Εαν σου άρεσε μοιράσου το!