Το ηφαίστειο με τη… μπλε λάβα!

Εσείς ξέρετε που βρίσκεται; Το ηφαίστειο Kawah Ijen βρίσκεται στην Ανατολική Ιάβα, της Ινδονησίας, και είναι το μοναδικό ηφαίστειο σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει αυτή την εκτυφλωτική μπλε λάμψη. Όπως καταλαβαίνετε ο λόγος που είναι μπλε είναι λόγω της λάβας… Μπορεί να φαίνεται σαν ψέμα αλλά είναι αλήθεια! Αυτό το ηφαίστειο είναι μπλε και είναι τόσο εντυπωσιακό.

Το ηφαίστειο Kawah Ijen στην Ανατολική Ιάβα, της Ινδονησίας είναι το μοναδικό ηφαίστειο σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει αυτή την εκτυφλωτική μπλε λάμψη. Ο τετηγμένος βράχος από όπου ρέει η ηφαιστειακή λάβα μοιάζει με κάθε άλλον. Ανάβει με έντονα κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα. Και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο καπνός που ανεβαίνει από τις ρωγμές στο έδαφος φαίνεται λευκός – και πάλι, όπως και κάθε άλλο ηφαίστειο.

Αλλά έρχεται νύχτα, μια ενθουσιώδης εμφάνιση του μπλε φως αντιτίθεται σε οποιοδήποτε φυσικό φαινόμενο. Η επίδραση προκαλείται από το γεγονός ότι η λάβα αναδύεται παράλληλα με θειικά αέρια υψηλής πίεσης, τα οποία βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Τα αέρια αναφλέγονται όταν πυροδοτούνται από την καυτή λάβα και αναμειγνύονται με οξυγόνο, με αποτέλεσμα λαμπρές μπλε φλόγες που μπορούν να φτάσουν μέχρι και 5 μέτρα ψηλά . Οι συγκεντρώσεις του θείου είναι τόσο μεγάλες που η μπλε φλόγα μπορεί να φτάσει στην κάτω μεριά του ηφαιστείου με αποτέλεσμα να μοιάζει ακόμα και η λάβα μπλε.

Η σκοτεινή πλευρά του καταπληκτικού φαινομένου

Η περιοχή όπως καταλαβαίνετε αποτελεί τουριστικό προορισμό για πολλούς περίεργους που θέλουν να δουν από κοντά το μαγικό θέαμα του μπλε ηφαιστείου. Όμως το ηφαίστειο είναι επίσης ένας τόπος όπου οι ανθρακωρύχοι εργάζονται για τη συλλογή θειικού βράχου. Οι ανθρακωρύχοι, τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά, αμείβονται για αυτή την σκληρή και επικίνδυνη εργασία με λιγότερο από 10 δολάρια για 12 ώρες εργασίας. Σημειώνεται πως η χρόνια έκθεση σε θείο μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του λαιμού και του πνεύμονα, προβλήματα αναπνοής και κίνδυνο πνευμονικής νόσου. Το καταπληκτικό μπλε του Kawah Ijen έχει και τη σκοτεινή πλευρά του.

Πηγή: athensmagazine.gr

Total Page Visits: 3713 - Today Page Visits: 3
Spread the love