Φύκια για οικολογικό λίπασμα.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κάθε χειμωνιάτικη περίοδο στις παραλίες μας. Η θάλασσα όπως και τώρα, βγάζει μεγάλη ποσότητα φυκιών.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες αυτό αποτελεί πρόβλημα σχεδόν σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές. Όμως υπάρχει τρόπος για να τα μετατρέψουμε τα φύκια που βγάζει η θάλασσα σε κάτι πολύ χρήσιμο.

Για να γίνουν λίπασμα τα φύκια της θάλασσας, είναι μια σχετικά καινούργια ιδέα. Τα φύκια, που μαζεύονται από την παραλίες , μετά από μια κατάλληλη επεξεργασία, μετατρέπονται σε κομπόστ λίπασμα. Ηδη το εγχείρημα αυτό πραγματοποιείται εδώ και δύο χρόνια .

Αλλού τα φύκια που βγάζει η θάλασσα στις παραλίες είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Τα φύκια της θάλασσας είναι κατάλληλα για όλες τις καλλιέργειες και τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά.

Τα φύκια είναι ένα από τα καλύτερα δώρα της φύσης, προστατεύουν τα φυτά από θερμοπληξίες και παγοπληξίες και ενισχύουν παράλληλα την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Συντελούν στη βελτίωση της αντοχής των φυτών απέναντι στις προσβολές από έντομα και παράσιτα.

Οι μελέτες λένε πως η προσθήκη φυκιών συντελεί στην αύξηση της καρπόδεσης και βελτίωση της ποιότητας. Βέβαια είναι καλύτερα να αποφύγουμε την άμεση χρήση τούς, γιατί το αλάτι που έχουν θα δημιουργήσει πρόβλημα αλατότητας στα φυτά μας.

Επίσης το ότι είναι αζύμωτο θα σοκάρει το φυτό μας καθώς οι μικροοργανισμοί που θα επιδοθούν στην αποδόμησή του θα ανταγωνιστούν τα θρεπτικά στοιχεία του φυτού μας.

Προτείνεται λοιπόν από τους ειδικούς να τα συγκεντρώσουμε σε μια άκρη σε μεγάλους σάκους ή δίχτυα (από πατάτες) και να τα ξεπλύνουμε ή να αφήσουμε να τα ξεπλύνει η βροχή. Καλό είναι –λένε οι γεωπόνοι -να τα εμπλουτίσουμε και με προσθήκη φωσφόρου και αζώτου, (περίπου 3 κιλά φωσφορική αμμωνίας ανά κυβικό) για θρέψη των μικροοργανισμών.

Μετά από δύο μήνες ανακατεύουμε και ξαναπροσθέτουμε άζωτο για να ολοκληρωθεί η ζύμωση (η οποία είναι αερόβιος). Και να μην ξεχάσουμε και το άλλο σημαντικό κομμάτι, όπως αναφέρει ο καθηγητής και προϊστάμενος του ΤΕΙ Ηπείρου, δρ Γεώργιος Γκίζας«Τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση των φυκιών στις καλλιέργειες, είναι πολλαπλά.

Από τη στιγμή που κάποιος βάλει την προσωπική του εργασία και δεν προσλάβει ανθρώπους να μαζέψουν τα φύκια, το κόστος για την πρώτη ύλη είναι μηδενικό». Επίσης, συμπληρώνει ότι ως εδαφοβελτιωτικά, τα φύκια μπορούν πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθούν αντί για την τύρφη, η τιμή της οποίας αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. «Με την αξιοποίηση των φυκιών καθαρίζουμε τις ακτές, δεν επιβαρύνουμε τις χωματερές με όγκο απορριμμάτων και επιπλέον χρησιμοποιούμε κάτι που είναι αειφορικό ανανεώνεται δηλαδή κάθε χρόνο», καταλήγει ο κ. Γκίζας.

Πηγή πληροφοριών : naturanrg.gr

Επιμέλεια άρθρου και φωτογραφιών:Agi Bihari

Total Page Visits: 7686 - Today Page Visits: 1
Spread the love