ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ: 163 ΞΕΒΡΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΑΝ (VID)

Περισσότερα από 160 δελφίνια ξεβράστηκαν μέσα στην εβδομάδα στο Πράσινο Ακρωτήριο(Δυτική Αφρική).

Τα περισσότερα από τα υδρόβια θηλαστικά πέθαναν παρά τις προσπάθειες ειδικών και εθελοντών να τα οδηγήσουν πίσω στην ανοιχτή θάλασσα. Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση BIOS Cape Verde, συνολικά 163 «πεπονοκέφαλα» δελφίνια ξεβράστηκαν σε παραλία της νήσου Boa Vista.

Περίπου 100 αξιωματούχοι, ντόπιοι και τουρίστες τραβούσαν τα δελφίνια πίσω στα βαθιά, με τις άκαρπες προσπάθειες τους να διαρκούν ώρες. Λιγότερα από 20 δελφίνια επέστρεψαν στα βαθιά και τα υπόλοιπα 136 πέθαναν και θάφτηκαν στο νησί. Μπουλντόζες έσκαψαν και έριξαν μέσα στους λάκκους τα άτυχα πλάσματα που πέθαναν κάτω από αδιευκρίνιστες, μυστηριώδεις συνθήκες. Οι εναέριες εικόνες που μετέδωσε το CBS είναι πραγματικά συγκλονιστικές.

Επιστήμονες προσπαθούν τώρα να κατανοήσουν τις αιτίες που οδήγησαν τα δελφίνια στον θάνατο. Για την ώρα, εργαστηριακοί έλεγχοι είναι σε εξέλιξη, σε 50 δείγματα ιστού που περισυνέλεξαν από τα θηλαστικά. Μάλιστα οι ειδικοί σήκωσαν και πήραν ολόκληρα 4 από τα νεκρά δελφίνια, τα οποία κατέψυξαν με ειδική μέθοδο ώστε να μελετηθούν πιο αναλυτικά.

Ισπανοί υδροβιολόγοι από το πανεπιστήμιο του Λας Πάλμας στα Κανάρια έσπευσαν λίγο αργότερα στο νησί για τις νεκροψίες. Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο ούτε περιορισμένο γεωγραφικά με εκατοντάδες δελφίνια να συμπεριφέρονται αναλόγως, φέτος και σε ακτές του Κόλπου.

Οι συντριπτικά μεγαλύτεροι αριθμοί από προηγούμενες χρονιές, αναγκάζουν τους επιστήμονες να εξερευνήσουν όλα τα πιθανά αίτια: από τη ρύπανση των υδάτων και τις πετρελαιοκηλίδες μέχρι την έκθεση σε γλυκό νερό που ενδέχεται να μεταφέρει χημικές ουσίες – απόβλητα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Πηγή:Greenagenda.gr

Total Page Visits: 3356 - Today Page Visits: 1
Spread the love