ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟ 315 ΔΙΣ. ΤΟΝΩΝ ΠΑΓΟΥ ΑΠΟΚΟΛΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ

Ένα τεράστιο παγόβουνο αποσπάστηκε από το στρώμα πάγου Amery στην Ανταρκτική.

Είναι το μεγαλύτερο παγόβουνο που αποκολλάται από το συγκεκριμένο στρώμα πάγου τα τελευταία 50 χρόνια, καλύπτοντας μια επιφάνεια 1.636 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το παγόβουνο D28, όπως ονομάστηκε, συγκρίνεται σε μέγεθος με τη νήσο Skye της Σκωτίας, στην οποία κατοικούν περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι, και θα παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες καθώς μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια δεξαμενόπλοιων και άλλων πλοίων αν βρεθούν στο διάβα του.

Το Amery είναι το τρίτο μεγαλύτερο στρώμα πάγου στην Ανταρκτική και βρίσκεται πάνω στο νερό, φυσική προέκταση των πάγων στο εσωτερικό. Καθώς τα ανώτερα στρώματα πάγου που προστέθηκε τον χειμώνα λιώνουν αυτή την περίοδο, το νερό ρέει πάνω στο Amery προς την θάλασσα και οι επιστήμονες ήξεραν πως αυτή η ημέρα αργά ή γρήγορα θα ερχόταν.

Το 2002, η καθηγήτρια Έλεν Φρίκερ από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps είχε προβλέψει την αποκόλληση, εκτιμώντας πως αυτό θα συνέβαινε μεταξύ του 2010 και του 2015. Όπως τονίζει τώρα η ίδια, η εξέλιξη αυτή στην συγκεκριμένη περιοχή δεν συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, και συνδέεται με το εποχικό λιώσιμο των πάγων. Ήδη από την δεκαετία του 1990, τα δορυφορικά δεδομένα καταδείκνυαν ότι το Amery ήταν σε μία ασταθή ισορροπία με τη γύρω περιοχή.

«Αν και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την Ανταρκτική, δεν υπάρχει λόγος αναστάτωσης για αυτό το συγκεκριμένο στρώμα πάγου, ακόμα».

Σύμφωνα τους υπολογισμούς των επιστημόνων, το παγόβουνο αποτελείται από 315 δισεκατομμύρια τόνους πάγου. Ωστόσο αυτό το μέγεθος είναι συγκριτικά μικρό με το παγόβουνο A68 που αποκολλήθηκε από το στρώμα πάγου Larsen C το 2017, παίρνοντας μαζί του στο νερό ένα τρισεκατομμύριο τόνους πάγου.

Πηγή:Greenagenda.gr

Total Page Visits: 3821 - Today Page Visits: 1
Spread the love